Šolc potvrdio da je nova verzija predloga dostavljena Beogradu i Prištini

Što se tiče liberalizacije viza za tzv. Kosovo, Šolc je rekao da je važno da se to desi.

06.12.2022. 19:44
  • Podeli:
Tan2022-11-16_4371125_0 Olaf Šolc AP PhotoDita Alangkara,Pool-1668597548767.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Dita Alangkara/Pool

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je danas da je nova verzija predloga za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine koji je izradila EU dostavljena obema stranama. 

Kako je istakao Šolc na konferenciji za novinare nakon Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani, Nemačka je posvećena napretku u dijalogu, prenosi prištinska Koha.

Što se tiče liberalizacije viza za tzv. Kosovo, Šolc je rekao da je važno da se to desi.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj rekao je ranije danas po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini.

Borelj je rekao da je poslednja verzija teksta poslata juče Beogradu i danas Prištini, na razmatranje, a odgovarajući na pitanje da li je moguće rešenje do 2024. godine, kazao je da ne treba postavljati veštačke rokove.

Nemački kancelar izjavio je  da je uočio novo, pozitivnije raspoloženje među članicama EU o šansama zemalja Balkana da se pridruže evropskom bloku u poređenju sa situacijom od pre nekoliko godina, odnosno pre rata u Ukrajini.

"Prilično sam siguran da se uzdigao novi inkluzivni pokret i da je skepticizam koji se formulisao pre nekoliko godina kod nekoliko država članica mutirao u volju da se to aktivno pogura napred", rekao je Šolc novinarima nakon samita EU - zapadni Balkan.

Jedna od glavnih tema samita u Tirani bio je potencijalni ulazak šest balkanskih zemalja u EU.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()