'Šole ne dolazi zbog dijaloga, već zbog relaksiranja situacije na KiM'

Dolazak Šolea je prilika da srpske vlasti azgovaraju o incidentu kod Štrpca u kom su ranjeni srpski mladić i dečak, što bi moglo da bude ozbiljan okidač za dalje međunacionalne sukobe, smatra Dušan Janjić

11.01.2023. 14:33
  • Podeli:
Derek Šole_ Chollet_Foto Wikimedia_Public domain-639460b1130aa.webp Foto: Wikimedia / Public domain

Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole dolazi u Beograd i Prištinu sa paketom pitanja, a dijalog o Kosovu i Metohiji je tek jedno od njih, kaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

On je za N1 rekao da je cilj posete američkog diplomate "vratiti se na konkretne poslovne i druge projekte koji relaksiraju – jer je sada vreme za relaksiranje, a ne privođenje na dijalog kako se nadaju iz Prištine".

Janjić ističe i da je sam Šole rekao da dolazi sa paketom pitanja, ali da smatra najvažnijim početni američki stav – koji nije novina – da se polazi od toga da svi na Zapadnom Balkanu imaju ideju evraotlantske integracije.

"Šole dolazi da proveri koliko je to u realnosti tačno", kaže Janjić i dodaje da su tu i teme vezane za odnos sa Rusijom, NATO i sve bezbednosne rizike koji idu uz njih.

Druga izuzetno važna stvar je, kako dodaje, i pozivanje na Vašingtonski sporazum i provera koliko se napredovalo u američkim investicijama u energetski sektor u regionalnom kontekstu.

"Tek onda dolazimo na pitanje dijaloga, ali i podsećanje na obaveze iz Vašingotnskog sporazuma koje se malo zloupotrebljavaju ovde od Kurtija, ali i Dačića i Vučića", rekao je Janjić.

Janjić kaže da to što je je otišao Tramp ne znači da ono potpisano sa njim ne mora da se ispuni i dodaje da se u to uklapa sa tim "da SAD opomene Srbiju da se više ne igra sa otpriznavanjem Kosova".

Dolazak Šolea je, kako dodaje, i prilika za srpske vlasti da se razgovara i oko incidenta kod Štrpca u kom su ranjeni mladić i dečak srpske nacionalnosti, što bi moglo da bude ozbiljan okidač za dalje međunacionalne sukobe.

"To ne sme nikome da promakne i to je važna bezbednosna tema", ističe Janjić i dodaje da "tek onda dolazi pitanje dijaloga".

Na pitanje da li Amerika ima interes da se bavi našim regionom, kaže da, ako se uzme papir i olovka, onda će se shvatiti da američke kompanije, kao i australijske ili britanske, imaju interes da investiraju u energetski sektor u regionu jer znaju da je energetska bezbednost centar bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()