Spoljna politika Srbije: Koliko je najavljena promena diplomatske strategije zaista realna?

Nakon glasanja o razmatranju zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, najave o tektonskim poremećajima u srpskoj diplomiji zvuče kao krupne reči izrečene u afektu. UNA je proveravala koliko je to izvesno?

Autor: Zvonko Ninkov
26.04.2023. 19:20
  • Podeli:

Posle glasanja u Savetu Evrope za prijem Kosova u tu organizaciju, Vlada Srbije i predsednik su najavili promenu u našoj diplomatiji i izradu "strateškog dokumenta za države koje ne priznaju naš teritorijalni integritet".

Iako to deluje kao da je izrečeno u afektu, UNA je proveravala koliko je izvesno i korisno da Srbija menja svoju spoljnu politiku?

Za najveće majstore fudbala govorilo se da umeju da driblaju na petoparcu. Petoparaca odavno već nema, a ni Srbija na polju diplomatije ne može baš se pohvali takvim umećem. Zato priče o promeni diplomatske strategije i tektonskim poremećajima u toj oblasti zvuče kao suviše krupne reči.

"Ja bih rekao da nam sledi jedna korekcija spoljne politike, ne više od toga. I to najviše u smislu da će se primenjivati jedno staro diplomatsko pravilo, pravilo svake zdrave diplomatije, a to je recipročno ponašanje. To znači šta ja vama uradim kao država, mogu da očekujem da ćete i vi slično reagovati kad meni nastupi problem", kaže za UNU diplomata Milovan Božinović.

Diplomatija, poznato je, nisu kavaljerski gestovi, već najčešće puka korist. Čini se, ipak, da predsednik Srbije to previđa kada se poziva na glasanje Ukrajine u Savetu Evrope i najavljuje "uzvraćanje istom merom".

"Zamislite da sad Srbija kaže da ne priznaje teritorijalni integritet Ukrajine. Pa, to je potpuno nemoguće. Jasno je da to niko nikad neće uraditi zbog straha od Zapada", ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Ono što se desilo u Strazburu, napominje Anđelković, zapravo je posledica promena stava same Srbije prema Kosovu.

"To što smo promenili odnos prema Kosovu, tako što smo načelno prihvatili francusko-nemački plan, koji podrazumeva faktičko priznanje naše secesionističke pokrajine, izazvalo je promene stavova ili razmišljanja u onim državama EU i NATO koje nisu priznale Kosovo", konstatuje sagovornik UNE.

Mada se za politiku kaže da je "umetnost mogućeg", čini se da u ovom trenutku Srbija ne može mnogo toga da učini. Sve i da dokaže da može da dribla na petoparcu, nije isvesno da će postići gol.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()