Srbi tvrde da ih ROSU na severu KiM maltretira, KPS – odgovorili smo na napade na Brnjaku

'Ubacili u kanal pored puta koji je pun blata i vode. Tu su nas držali više od sat'

10.12.2022. 21:11
  • Podeli:
Kosovo_Policija_ROSU_Foto Antonio Ahel ATAImages Pixsell-1667662732148.webp Foto: Antonio Ahel / ATA Images / Pixsell

Specijalci ROSU večeras su na putu Lučka Reka-Gazivode kod mesta Ribnjak zaustavili i više od sat vremena brutalno maltretirali Davora Markovića i njegovog sina Andriju iz Zubinog Potoka, rekao je stariji Marković za Kosovo onlajn.

Marković je naveo da su se on i sin vraćali sa sela kada su videli ROSU policajce koji su ih zaustavili i izbacili iz automobila i bez ikakvog razloga bacili na asfalt, kada je njegov sin Andrija udario glavom.

"Onda su nas ubacili u kanal pored puta koji je pun blata i vode. Tu su nas držali više od sat", rekao je Davor Marković.

On je naveo da, dok su ležali u kanalu, iz oklopnih vozila ROSU specijalaca čula se duga pucnjava ka okolnim brdima.

"Pucali su ka selima gore. Nas su držali u onom blatu, izuli nam čizme i čarape. Udarali su nas po nogama. U šoku sam", naveo je Davor Marković.

On je rekao i da su ROSU specijalci držali neke spiskove u rukama i da su ih ispitivali da li znaju neke ljude.

"Traže Srbe po spiskovima. Pitali su nas za čoveka sa imenom Zoran Marković. Rekao sam da ga ne znam. Posle sat i više su nas pustili da idemo", rekao je Davor Marković.

Kako navodi Kosovo onlajn, Markoviću i njegovom 22-ogodišnjem sinu, koji je zadobio povredu glave, zbog pretrpljenog šoka i povreda u ambulanti u Zubinom Potoku ukazana je prva pomoć.

Vulović: ROSU me zaustavili i pretresli

I predsednik opštine Zubin Potok Srđan Vulović rekao je za Kosovo onlajn da su ga večeras u blizini Gazivoda zaustavili i pretresli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU.

On je naveo da su ga pripadnici ROSU zaustavili dok je sa prijateljem išao automobilom i da su ga detaljno pretresli, ali da nisu upotrebili silu.

"Krenuo sam da obiđem okolne pravce oko Gazivoda da vidim da li je sve u redu, kada me zaustavila patrola Rosu. Pretresli su me vrlo detaljno, pitali ko sam, ali nisu upotrebili nikakvu silu i ubrzo su me pustili da idem dalje", rekao je Vulović.

Srbi na severu KiM su tokom popodneva i večeri izašli na nekoliko punktova i formirali barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića danas na Jarinju.

Beogradski mediji objavili su da se u blizini Gazivoda kod sela Štuoca nadomak Zubinog Potoka večeras čula pucnjava koja je trajala petnaestak minuta.   

KPS: Napadnuti smo tri puta, odgovorili smo na napad

Kosovska policija saopštila je danas da su je u tri različita slučaja vatrenim oružjem napale, kako je navela, ''kriminalne grupe'', na putu koji vodi ka administrativnom prelazu Brnjak i da je zbog toga bila prinuđena da odgovori, nakon čega su se napadači ''povukli u nepoznatom pravcu''.            

Prema navodima policije, napada je bilo i na još nekoliko lokacija, prenela je Koha ditore.

Kako se navodi u saopštenju, policijske jedinice su bile prinuđene da na napade odgovore vatrenim oružjem, primoravajući, kako se dodaje, "kriminalne grupe da se povuku i odu u nepoznatom pravcu".

Prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se i pucnji, navodi se u saopštenju.

U policiji naglašavaju da do sada nema zvaničnih informacija da je neko povređen ili da je pričinjena materijalna šteta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()