Srbija dan posle Sija: Kakvi su efekti posete predsednika Kine našoj zemlji?

I dalje se priča o jačanju strateškog partnerstva dve države

Autor: Zvonko Ninkov
09.05.2024. 20:11
  • Podeli:

Dan posle posete kineskog predsednika Beogradu i dalje se priča o jačanju strateškog partnerstva dve države i potpisanim sporazumima u više oblasti. Si Đinping svoju evropsku turneju završava u Mađarskoj, a zapadni mediji komentarišu kako Peking pretvara Srbiju u svog "trojanskog konja" za upliv u Evropu. 

Kakvi su efekti posete predsednika Kine Srbiji?

Iako će ekonomske koristi od posete kineskog predsednika biti uočljivije, one se zasnivaju na političkom poverenju koje seže još od 2016, kada je Si Điping bio prvi put u Beogradu. Još tada utvrđeno je strateško partnerstvo koje je sada prešlo u zajedničku stratešku budućnost.

"Kina ne vodi nikakve ratove, nije ničim opterećena i, u svakom slučaju, Kina je ta koja diktira savremene međunarodne odnose, na čelu je kolektivnog juga i to je sasvim izvesno da je Si Điping prvi lider sveta... Ne radi se samo o nezadovoljstvu na Zapadu, nego o nervozi zbog uticaja Kine i o nervozi o stanju i u regionu i u Evropi jer izbor", kaže za UNU diplomata Zoran Milivojević.

Sa početkom primene Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine od 1.jula za 2/3 proizvoda biće ukinuta carina. Šansa Srbije je da umesto sirovina, koje su činile većinu našeg izvoza, sada izvezemo i nešto drugo.

"Ideja je da se promeni struktura, da idemo ka idemo proizvodima sa više dodate vrednosti, a opet, sa druge strane, da pokušamo bar indirektno da dođemo do tog kineskog tržišta tako što veliki igrači, multinacionalne kompanije koje već posluju u Srbiji i koje planiraju da dođu i da se koriste sporazumom, mogu da uključe mikro i male kompanije u lanac snabdevanja i da one dođu tako, zaobilaznim putem, do kineskog tržišta", kaže Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Osim toga, otvara se mogućnost za naše firme da budu podizvođači u poslovima gde su kineska preduzeća glavni izvođači radova. Ništa manje važna je i saradnja u oblasti tehnologije, gde bi naši naučnici mogli da preuzmu napredna znanja od jedne od vodećih zemalja u toj oblasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()