Srbija je dobila novu vladu

Polaganjem zakletve ministara počinje rad nove Vlade Srbije.

26.10.2022. 18:55
  • Podeli:

Skupština Srbije danas na posebnoj sednici razmatrala je izbor nove Vlade.

Izabrana nova vlada

Poslanici Skupštine Srbije izabrali su večeras novu Vladu na čelu sa Anom Brnabić.Za Vladu je od ukupno 225 glasalo 157 poslanika, protiv 68, dok uzdržanih i onih koji nisu želeli da glasaju nije bilo.

Glasanju nije prisustvovalo 25 poslanika.

Vlada će imati 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja.

Predsednica i članovi vlade posle izbora su položili zakletvu pred parlamentom.

Na sednici na kojoj su novi članovi Vlade položili zakletvu intonirana je himna „Bože pravde“, a sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Vlada ima 25 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a to su: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

U novoj vladi su i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Postoji i Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

Polaganje zakletve

Kako je najavio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, u 18,30 časova počelo je glasanje za izbor novih ministara, a polaganjem zakletve nova Vlada Srbije dobiće i zvanično početak svog mandata.

Većinom glasova poslanika odlučeno je da se o izboru Vlade poslanici izjašnjavaju javno - prozivkom.

Mandatarka Ana Brnabić nastavila je danas da odgovara na primedbe opozicionih poslanika na sastav nove Vlade, ali i na ekspoze koji je juče predstavila. 

Završno obraćanje mandatarke Brnabić

U svom završnom obraćanju, mandatarka za sastav nove vlade Srbije je istakla da postoje dve ključne stvari oko ove vlade.

"Prva je da Srbija u ovako teškim vremenima mora da imamo samo prosrpsku vladu koja će svakoga dana raditi samo i isključivo na interesima Srbije i u kojoj neće biti disonantnih tonova nego će svaki od ministara raditi kao član tima i dati sve od sebe da nastavi naš rast i razvoj. Zato je toliko važno da je ovo srpska vlada na nacionalnom zadatku. I druga važna vest - ovo mora biti vlada kontinuiteta. U svim vladama od 2013. godine do danas postojao je kontinuitet koji se najbolje vidi u opadanju broja zaposlenih, i onda posle teških mera fiskalne konsolidacije, kontinuitet u rastu broja radnih mesta u Republici Srbiji. Ovaj kontinuitet mora da se nastavi i ide dalje. Mi moramo da nastavimo kontinuitet rasta plata i penzija, koji smo mukom stekli. Srbija je pre 10 godina imala nezaposlenost od 25,9 %, danas je nezaposlenost 8,9%. Srbija je zemlja koja je pre 10 godina imala prosečnu platu 330 evra, a 10 godina kasnije na kraju ove godine prosečna plata će biti nešto iznad 700 evra. Više smo nego duplirali plate", rekla je premijerka.

Premijerka je i poručila da mora da se čuva samostalnost Srbije te da Srbija ne treba da se plaši da brani svoje principijelne stavove u skladu sa interesima svojih građana i međunarodnim pravom.

"Mi moramo da nađemo prostor da ispunimo obećanje da do kraja mandata prosečna plata bude 1000 evra, a prosečna penzija 500 evra. I za to će se ovaj tim boriti svakog trenutka i svakog dana", istakla je Brnabić.

To što nemamo vašu podršku nam govori da smo na dobrom putu, rekla je premijerka.

"Ovo je vlada kontinuiteta, da nastavimo da se Srbija razvija, Hvala beskrajno svima koji će podržati Vladu, hvala vam za svu podršku i pomoć, jer smo mi jedan tim. Moramo da nastavimo da se borimo da Srbija pobeđuje i da živi Srbija", poručila je premijerka na kraju završne reči, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()