Srbi na KiM bez ikakvih prava: Ostali bez Pošte, Albanci gase srpske institucije

Položaj Srba biće još teži sada kada je ugašen još jedan dokaz da srpske insituticije postoje na tim prostorima

Autor: Emilija Pešić
06.08.2024. 19:22
  • Podeli:

Posle hapšenja u Kosovskom pomoravlju pritisci se nastavljaju i na drugom kraju Kosova i Metohije. Na prelazu Jarinje zaustavljen je kombi Pošte Srbije nakon što je prethodno zatvoreno svih devet objekata Pošte u četiri opštine na severu. Građanima je dodatno otežan život, a rukovodstvo Srbije sve manje veruje u podršku međunarodne zajednice.

Žuta traka na ulazu ove, i svih ostalih ekspozitura Pošte Srbija -  ukupno devet koliko ih ima na severu Kosova. Položaj Srba biće još teži sada kada je ugašen još jedan dokaz da srpske insitutucije postoje na tim prostorima.

Istovremeno, na prelazu Jarinje umesto žute trake - crveno svetlo za kombi Pošte Srbije sa pismima. Zaustavljen na redovnoj liniji Raška- Gračanica. Taj potez nesumnjivo je pokušaj da se potpuno blokira rad Pošte u južnoj srpskoj pokrajini, objašnjava njen direktor Zoran Anđelković.

"Da se ne ugrozi samo rad tih 256 ljudi koji su zaposleni na KIM u poštama nego jednostavo da se spreči mogućnost ljudima srpske nacionalnosti da funkcionišu normalno, da primaju platu, ne mislim samo na zaposlene, nego na građane, da primaju socijalna davanja, da plaćaju račune, da šalju primaju pakete, i neke druge materijale koji su im neophodni, tako da s te strane je to samo nastavak terora koji se čini prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije", rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković.

Predsednik Srbije na ovaj potez gleda kao na pokušaj Aljbina Kurtija da izazove ratni sukob, a sve uz podršku pojedinih zapadnih sila.

"Mi ne želimo rat, želimo da sačuvamo mir, ali on to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila. Lično sam razgovarao sa Lajčakom prosledio sam im nedvosmislenu poruku pa cemo da vidimo šta ce da rade, velika bezborazna i bezobzirna gospoda", rekao je Aleksandar Vučić.

U međuvremenu je stigla reakcija portpalora Evropkse unije.  Zatvaranje filijala vodi ka eskalaciji  - poručio je Peter Stano.

"Očekujemo da Priština preispita odluku, da se pozabavi ovim pitanjem u okviru dijaloga uz pomoć EU i da izađe sa predlozima koji bi se bavili mogućim negativnim uticajem ove odluke za ljude na severu Kosova", naveo je Peter Stano, portparol Evropske unije.

Iz Pošte Srbije kažu da se intezivno traže rešenja kako da se građina olakša život na Kosmetu. Za sve zaposlene u Pošti, ukupno 256 radnika, obezbediće primanja bez obzira kakvu odluku donese Priština. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()