Srpska lista: Nasilje nad srpskom decom na KiM zahteva jače međunarodno prisustvo

'Ovaj Božić ostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i dan kada je prolivena nevina srpska krv', navodi se u saopštenju

07.01.2023. 13:34
  • Podeli:
KFOR_poljski vojnici_Severna Mitrovica_Foto Reuters-639b4a15b9b1b.webp Foto: Reuters

Nastavlja se nasilje nad srpskom decom koje sprovode "albanski ekstremisti, podstaknuti Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine", upozorila je Srpska lista (SL) I zatražila pojačano prisustvo međunarodnih snaga u srpskim sredinama.

Nakon novog napada na srpskog mladića u Klokotu, SL u saopštenju ističe da će ovaj Božić ostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i dan kada je prolivena nevina srpska krv.

"Umesto da se svi zajedno radujemo Božiću, Srbi strepe za život svoje dece", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je žalosno je to što predstavnici međunarodne zajednice nisu preduzeli ništa da spreče "ovakve brutalne, ničim izazvane napade na srpsku nejač", pa čak i da uporno izbegavaju da navedu da je pokušano ubistvo dečaka srpske nacionalnosti.

Ocenjuje se i da je licemerno to što su snažnije i oštrije osuđivali "izmišljeno bacanje pirotehnike na vozilo Euleksa pre nekoliko nedelja nego pokušaj ubistva srpske dece".

"U ime srpskog naroda zahtevamo da međunarodne snage pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i spreče nove napade i izlive mržnje prema Srbima na jugu jer su više puta istakli da imaju kapaciteta da se staraju o miru i sigurnosti građana, te da je njihova odgovornost najveća kada su u pitanju mir i bezbednost srpskog naroda", poručuju iz SL.

Nakon što su juče, na Badnji dan, u Gotovuši kod Štrpca ranjeni srpski dečak i 21-godišnji mladić kada je na njih iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, grupa Albanaca je protekle noći u Klokotu pretukla 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije.

Rakić: Decu vam nećemo zaboraviti

Predsednik Srpske liste Goran Rakić smatra da za Srbe i srpsku decu na Kosovu i Metohiji nema mira i da ga na žalost nije bilo ni juče na Badnji dan, a ni jutros kada je napadnut još jedan mladić, Stefan Tomić iz Klokota.

"Posetili smo danas Stefana i Miloša i poželeli smo im brz oporavak i da što pre dođu u svoje domove", rekao je Rakić novinarima posle posete dvojici srpskih dačaka koji su juče ranjeni u pucnjavi iz automobila u okolini Štrpca.

Dodao je da je srpski narod na KiM godinama ugnjetavan i proterivan.

"Na sve načine pokušavaju da nas proteraju sa ovih prostora. Imam poruku za one koji ne žele Srbe na ovim prostorima – decu vam nećemo zaboraviti nikada i nikada vam nećemo oprostiti ono što ste juče uradili.

Pozivam sve nadležne organe, pre svega međunarodnu zajednicu i Kfor da pojačaju svoje prisustvo, da ne pomažu tako što će dati saopštenje i osuditi nekoga, već tako što će na terenu pokazati da im je zaista stalo da zaštite srpski narod i ostali nevećinski živalj", rekao je Rakić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()