Srpska lista poručila Kurtiju: 'Srbi sa severa više neće da trpe represiju Prištine'

Izborom novog gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice počela okupacija severa Kosova, smatraju predstvanici Srpske liste istakavši da 'narod ne može više da trpi progon Kurtijevog režima koji traje mesecima'

Autor: Zvonko Ninkov
19.05.2023. 19:49
  • Podeli:

Prvi gradonačelnik, od vanrednih izbora na severu Kosova i Metohije, održanih krajem aprila, imenovan je danas na tu funkciju. Erden Atić postao je prvi albanski gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice.

Istovremeno, predstavnici Srpske liste dali su rok do 1. juna prištinskom premijeru da, kako kažu, "prestane sa represijom nad srpskim narodom". Oni su poručili da će, ukoliko se to nastavi, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Jutro u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom, osvanulo je mirno, ali uz povećano prisustvo policije. Misija Euleksa povećala je broj patrola na severu Kosova i Metohije kako bi "sačuvala stabilnost Kosova i bezbednost svih zajednica na tom prostoru".

A onda je član Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić položio zakletvu i postao prvi Albanac na čelu Severne Mitrovice. Poručio je da će raditi za sve građane te opštine bez razlike, kako bi im olakšao svakodnevni život.

"Izborni rezultat i izborni proces bili su u skladu sa zakonom. Tim će raditi za sve građane. Pozivam ih da dođu i upoznaju nas i sarađuju na dobrobit svih", saopštio je Atić.

Međutim, upravo jednom građaninu Severne Mitrovice specijalna policija ROSU je na Bistričkom mostu oduzela automobilske tablice sa oznakom "KM".

"Legitimiše me i zadržava me sat vremena. 'Pisaćemo vam kaznu 150 evra i uzećemo ti tablice.' Zašto mi uzimate tablice? Moje je vozilo registrovano pre 10 dana? Nije nova registracija, nego produžio sam registraciju! 'Mi to ne priznajemo'", prepričava susret sa kosovskim policajcima Predrag Milanović.

Iz Srpske liste su poručili da Srbi sa severa više neće da trpe represiju Prištine i da je izborom novog gradonačelnika počela okupacija severa Kosova.

"Naš narod ne može više da trpi progon Kurtijevog režima koji traje mesecima, pa i godinu unazad. S tim u vezi, dajemo rok do prvog juna Aljinu Kurtiju da prestane sa represijom nad srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije. Da prestane sa otimanjem srpske zemlje koju on podvodi pod lažnu ekproprijaciju, da prestane sa šikaniranjem srpskih građana i lažnim optužnicama na kojima se nalaze viđeni Srbi", istakao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

 Iz Srpske liste su poručili da su opredeljeni za mir i da će, ukoliko se represija nastavi, 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda da opstanu na svom ognjištu i da će to braniti svim sredstvima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()