'Šta je greh Republike Srpske?': Nove reakcije na dešavanja u BiH

Dok poslanici Dveri i Zavetnika poručuju da treba stati u zaštitu RS, predsednik Srbije kaže da će situacija u BiH biti mnogo ozbiljnija i teža posle 12. i 13. jula

Autor: Bojana Petrušijević
06.07.2023. 19:50
  • Podeli:
schmidt_smit-644a993230d1c.webp Foto: UNA

Vreli jul na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, u kome ne prestaju optužbe na relaciji Banja Luka - Sarajevo. Dok član predsedništva BiH Denis Bećirović optužuje Republiku Srpsku zbog eskalacije napada, predsednik RS Milorad Dodik uzvraća nazivajući ga nedoraslim političarem i produženom rukom Britanaca koji mrze Srbe.

Za to vreme, u Srbiji se ređaju reakcije na poništavanje odluka Narodne skupštine Republike Srpske, koje su potekle od Visokog predstavnika Kristijana Šmita. Narodni poslanici Skupštine Srbije iz poslaničkih grupa Dveri i Zavetnici ističu da je Republika Srpska najveća nacionalna pobeda u poslednjih 100 godina.

Oni poručuju da zbog toga treba stati u njenu zaštitu. Ističu i da će tražiti sednicu u Narodnoj skupštini na kojoj bi se raspravljalo o toj temi, ali i da će vanparlamentarnim sredstvima pružati podršku srpskom narodu preko Drine.

"Šta je greh Republike Srpske? To što brani svoj identitet i opstanak? To ne može biti greh i za to se ne uvode sankcije. Svako ko nastavlja politiku sankcija, koju smo toliko puta videli na slučajevima Srbije, Jugoslavije ili sada Rusije... jasno je da iza toga stoje kolonijalne, okupatorske i osvajačke namere niti bilo šta drugo. To treba jasno i glasno reći i tome se treba jasno i glasno usprotiviti", ističe predsednik Dveri Boško Obradović.

Podršku pruža i gradonačelnik Beograda i član predsedništva Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić, uz komentar da se bavi isključivo lokalnim temama, kao i da sve informacije o dešavanjima na relaciji Banjaluka – Sarajevo – Brisel dobija iz medija.

"Ono što znam, ne znam potpuno, ali u svakom slučaju – puna podrška uvek našem narodu u Republici Srpskoj i njihovom rukovodstvu. I ja mislim da to nikada ne sme da bude upitno, što se tiče države Srbije, bez obzira na to ko ju je juče vodio, ko je danas vodi i ko će je sutra voditi... To ne sme da se dovodi u pitanje", smatra Šapić.

Region iščekuje i reakcije iz Srbije na odluke Kristijana Šmita o poništavanju nekih od zakona Republike Srpske. Iako je današnje obraćanje u predsedništvu bilo rezervisano za situaciju na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije se na kraju jednočasovnog govora nakratko osvrnuo i na novu krizu u Bosni i Hercegovini.

"Danas nisam želeo da govorim o situaciji u BiH i RS, jer verujem da će situacija tamo biti mnogo ozbiljnija i mnogo teža posle 12. i 13. jula", zaključio je Aleksandar Vučić.

Vrhunac tenzija u BiH dogodio se 1. jula, kada je Visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio dva zakona Republike Srpske i proširio Krivični zakon.

Šmit, koga u Republici Srpskoj ne priznaju za Visokog predstavnika, jer njegov mandat nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, poništio je prošle subote zakone koje je donela Skupština RS, o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika. On je i nametnuo izmene krivičnog zakona kojim se kažnjava svako ko ugrozi ustavni poredak BiH.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()