Sto dana Vlade Srbije: UNA pita - šta je obeležilo period iza nas?

Da li su pomaci vidljivi?

Autor: Emilija Pešić
09.08.2024. 19:00
  • Podeli:

Najveći bezbednosni izazov pred vladom biće očuvanje mira i stabilnosti s obzirom na svakodnevne pritiske koji Srbe trpe na Kosovu i Metohiji. Analitičari za UNU ocenjuju da će pitanje eksplatacije litijuma biti poseban test za vladu u periodu pred nama.

Drugog maja Skupština Srbije izabrala je novu vladu premijera Miloša Vučevića, predsednika Srpske napredne stranke.

Sto dana kasnije pitamo - šta je obeležilo period iza nas?

"Mislim da je najvžaniji rezultat što je vlada obezbedila kontinuitet poltike i to u više pravaca, možda je najvažniji ovi ekonomski pravac koji garantuje stabilnost sistema, makroekonomski finansijske stabilnosti, mislim da  je to suštinski za nastavak projekata koji su od vitalnog značaja za državu, pre svega projekti u infrastrukturi i ovaj kapitalni projekat EXPO 27", kaže diplomata Zoran Milivojević.

Neki pomaci su vidljivi, kaže politikolog Cvijetin Milivojević, uz opasku da je najmanje vidljiv onaj ko stoji ispred izvršne vlasti - premijer Miloš Vučević.

"Vlada je kao što znate glavni izvršni organ vlasti, važnija od predsednika republike po onome sto je opseg nadležnosti, tako da bi premijer i predsednik najveće stranke morao da bude vidljiv, on to nije bio za ovih 100 dana, možda će se to ispraviti", kaže Milivojević za UNU i dodaje:

"Primetio sam recimo da je ministar za brigu o selu bio vidljiv, ne u medijskom smislu, nego u smislu aktivnosti, video sam da je Ministarstvo za brigu o selu pdoelilo nekoliko stotina kuća u onim napuštenim selima mladim bračnim parovima, što je zaista za pohvalu."

Za ovo vreme otvorena je široka rasprava koja je donela dosta bure u javnosti, a tiče se eksploatacije litijuma - što to pitanje stavlja na vrhu liste prioriteta aktuelnog sastava Vlade.

"To jeste izazov za vladu i vlada će imati ozbiljan test kada je reč o unutrašnjoj stabilnosti  i kada je reč o rešavanju ovog pitanja, ali ono što treba da bude tema, stručno misljenje, stav struke, a ne politizacija", dodaje Zoran Milivojević.

"Ona je to sama sebi nametnula kao izazov, to nije izazov, po mom mišljeni su izazovi ove vlade potpuno drugi, ono što se tiče interesa svakog čoveka, svakog građana, bolji život, mir, zaštita srpskih i državnih nacionalnih i svakih drugih interesa, to su po mom mišljenju interesne stvari", ističe Cvijetin Milivojević.

Izazov broj jedan ostaje pitanje Kosova i Metohije, gde tenzije rastu iz dana u dan. 

Predstavnici vlasti naglašavaju da se nastavljaju ekonomske reforme, uz najavljena povećanja plata i penzija u narednom periodu. Dosadašnji stodnevni mandat ove Vlade obeležilo je i usvajanje deklaracije o odnosima na relaciji Beograd - Banja Luka. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()