Stručnjaci analiziraju: Da li će Kurti otvoriti i ostala dva prelaza ili je ovo samo zatišje do 14. oktobra?

Juče je prva srpska roba prošla administrativni prelaz Merdare

Autor: Web UNA TV
09.10.2024. 12:13
  • Podeli:
merdare dopisništvo kim tanjug-648ad532c4e79.webp Foto: Dopisništvo KiM/Tanjug

Posle odluke Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju zabrane uvoza srpske robe, kamion za koji se pretpostavlja da je prevozio srpsku robu, prošao je Merdare juče u 12.15 časova uz detaljnu kontrolu, u pratnji vozila policije i carine.

Da li će Kurti otvoriti i ostala dva prelaza ili je ovo samo zatišje do 14. oktobra, bilo je reči u emisiji "Podne“ UNA televizije. O ovoj temi voditeljka Marijana Tabaković razgovarala je sa osnivačem Foruma za etničke odnose Dušanom Janjićem i direktorom Centra za proučavanje globalizacije 
Dejanom Miletićem.

Posle prvog kamiona koji je prošao prelaz Merdare, prolazili su i ostali sa već natovarenim sirovinama ili proizvodima. Odluka o ukidanju zabrane ulaska robe na Merdaru doneta je pošto su zapadne zemlje, pre svega Nemačka, upozorile Prištinu da će biti isključena sa samita Berlinskog procesa 14. oktobra, ako ne ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije.

"Dobra vest je što i Nemačka vrši pritisak na Kurtijev režim, to do sada nije bilo. Naravno da je to vezano sa ovim aranžmanima oko litijuma, oko saradnje ekonomske, oko bližeg odnosa državnog  vrha i rukovodstvo u Nemačkoj, kancelara i cele ekipe. Sve je to uvezano tu vidimo vezu ekonomije i politike. Do juče je Nemačka bila jastreb glavni koji vrši uvek pritisak na Srbiju“, kaže Miletić za UNU.

Privremene prištinske institucije zabranile su ulazak robe iz centralne Srbije 14. juna 2023. godine, kada su pripadnici MUP-a Srbije uhapsili trojicu pripadnika tzv. kosovske policije, jer su ilegalno prešli administrativnu liniju.

Roba će posle zabrane ulaziti samo preko Merdara, dok ne stignu skeneri, koji su planirani za sve administrativne prelaze.

„Kao ovde je problem skeneri, a mi znamo da je to direktno u oblasti finansiranja i kontrole Evropske unije na Kosovu i Euleksa. Sada, da meni neko objasni da oni nemaju pare za još jedan skener i da ne mogu danabave, jer se uopšte ne pita ova policija. Cela Kurtijeva politika u zadnje dve tri godine se svodi da pošalje policiju, oduzima institucije i tako uspostavlja suverenitet“, objašnjava Janjić za UNU.

Odluku da se samo jedan prelaz otvori mnogi tumače  kao nepoštovanje Kurtija prema međunarodnoj zajednici, što se čini da ona dozvoljava.

"Ispada da je Kurti jači od svih, a u stvari, koristi se duboka država ove američke administracije, i za relaksiranje svih pritisaka mogućih. Tako da on će formalno nešto uraditi, ali sa druge strane neće dozvoliti suštinski da se to normalizuje“, smatra Janjić.

Sagovornici UNA televizije saglasni su  da je ovde u pitanju veća igra i da Kurti to koristi na svoj način kako je uspevao i do sada, a da bi o ovom i drugim problemima koje izaziva Priština moglo biti reči 14. oktobra u Berlinu na premijerskom skupu sa kancelarom Olafom Šolcom na obeležavanju 10 godina Berlinskog procesa.

Celo gostovanje stručnjaka Dušana Janjića i Dejana Miletića u emisiji "Podne" pogledajte u videu ispod:

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()