Stručnjaci govore za UNU: Otvaranje mosta na Ibru - poslednji ekser na dijalog Beograda i Prištine?

Dželjalj Svečlja je ponovo najavio otvaranje mosta na Ibru

Autor: Zvonko Ninkov
18.09.2024. 19:30
  • Podeli:

"Most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici uskoro će biti otvoren", izjavio je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja. Kako kaže, to će se, "desiti posle koordinacije sa Kforom". On je tako ponovio jučerašnju poruku glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija koji je to rekao na pregovorima u Briselu.

Iako su most u Mitrovici pominjale i delegacija Beograda i delegacija Prištine na razgovorima u Briselu, to se dešavalo tokom odvojenih sastanaka sa Miroslavom Lajčakom. Jedni kažu da bi "otvaranje mosta stvorilo nove opasnosti", drugi da "nema druge alternative nego da se most na Ibru otvori". I tako je već duže vreme - dijalog postoji na papiru, a u stvarnosti - dogovora nema ni oko čega.

"Evidentno je da vlasti u Prištini istrajavaju i verovatno uspevaju u nečemu što je premijer Kurti najavio pre nekoliko godina, a to je da će on praktično dijalog zaustaviti, rekonstruisati i to sada vidimo. Koristi politiku svršenog čina, to mu polazi za rukom", kaže za UNU Marko Savković iz ISAK fonda.

"EU pokušava da podrži dijalog, ne sviđa joj se to što on radi, ali s druge strane oseća se nemoćnom. Ne postoji nikakav unutrašnji konsenzus koji bi doveo do njihove politike koja bi bila oštrija prema njemu. On je i dalje od izvesnim režimom sankcija i to je za njih dovoljna kazna", kaže za UNU Milan Igrutinović, Institut za evropske studije.

Nisu ni u Prištini zadovoljni kako se odvijaju razgovori u Briselu. Štaviše, misle da taj proces ima smisla samo ukoliko obe strane odluče da rade za dobrobit svojih građana i na integraciji u EU.

"Dijalog treba da se nastavi, ali besmisleno je ako se predstavnici dve vlade sastaju u Briselu samo da bi saznali dnevni red nekih tehnokrata iz EU koji nemaju nikakavo rešenje za situaciju na terenu. Dve strane treba da sednu za sto i razgovaraju o gorućim temama, ali dijalog gubi smisao ukoliko su ti sastanci samo proceduralni", ističe za UNU Avni Mazreku, profesor evropskog prava.

I iz Nato-a stiže podrška dijalogu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ali i konkretno obećanje da će pripadnici Kfora ostati na mostu i nastaviti da sprovode redovne patrole u okolnim područjima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()