Švedski ministar Vučiću: Očekujemo da Srbija uvede sankcije Rusiji

Razumeli smo sve poruke Švedske, mi smo nezavisna i suverena zemlja, donosićemo odluke vodeći računa i o tome šta ste nam kao najbliži partneri rekli, odgvorio je predsednik Srbije

19.04.2023. 14:29
  • Podeli:
Tobijas Bilstrem_Foto Tanjug_Jadranka Ilić-643fde09ce515.webp Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Srbija mora da se uskladi sa politikom Evropske unije prema Rusiji, mora da sprovede reforme i od nje se očekuje da se sprovede sve norme iz sporazuma i aneksa sporazuma sa Prištinom, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem.

"Ruska invazija na Ukrajinu je iz temelja promenila bezbednost Evrope. Očekujemo od naših partnera da se usklade sa nama i preuzmu stratešku odgovornost za zajedničku bezbednost", rekao je Bilstrem na konferenciji za novinare sa predsedikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je rekao da je Bilstrem insistirao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji i da je agresija Rusije na Ukrajinu promenila sve, prensi N1.

"Tako je i Švedska posle 200 godina nepripadanja vojnom bloku odlučila da pripada vojnom bloku. Ja sam rekao da neko mora da razume i našu poziciju, jer je nas bombardovao baš taj blok bez dozvole Saveta bezbednosti UN 1999", rekao je Vučić.

Bilstrem je dodao da švedsko predsedavanje EU visoko na agendi drži Zapadni Balkan i da su zemlje Zapadnog Balkana suštinski partneri EU kako bi se Evropa održala stabilnom i prosperitetnom.

Kako je rekao, on je Vučiću čestitao na postizanju "istorijskog sporazuma sa Prištinom". On je dodao da su razgovarali o evropskim integracijama, regionu, pitanju Rusije i medijima.

"Srbija pripada EU, EU je najveći donator, trgovinski partner i investitor, nema alternativa i verujem da će učesnici na političkoj sceni ostati na evropskom putu", rekao je Bilstrem.

Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Švedskoj na podršci i pomoći na evropskom putu i da je Srbija dobro razumela šta mora da uradi.

"Razumeli smo sve poruke Švedske – da mora da uvede sankcije, kako mora da se ponaša u odnosima sa Prištinom. Mi smo nezavisna i suverena zemlja, donosićemo odluke na takav način vodeći računa i o tome šta ste nam kao najbliži partneri rekli", rekao je Vučić.

Kada je reč o Kosovu, Vučić je rekao da je na sastanku ponovio stavove Srbije, da će ispuniti ono što je rekla da će da uradi, ali da neće podržati članstvo Kosova u UN i agencijama UN.

On je dodao da Priština prvo mora da formira Zajednicu srpskih opština sa suštinskim ovlašćenjima i da će nakon toga Srbija ispuniti svoj deo, jer to nije obaveza iz februara ove godine, već obaveza od 19. aprila 2013. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()