Tusk se novinarima obratio na srpskom: Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije EU nije kompletna

 Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje

24.10.2024. 13:28
  • Podeli:
donald tusk jadranka ilić tanjug-671a2e8598f7e.webp Foto: Jadranka Ilić Tanjug

Predsednik Vlade Poljske Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da ta zemlja podržava evropski put Srbije i da bez Srbije Evropska unija nije kompletna.

"Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, a tokom predsedavanja Poljske, proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet", istakao je Tusk nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tusk je dodao da Poljska pozdravlja ekonomski uspeh Srbije i ocenio da je ekonomski jaka Srbija dobit za Evropsku uniju. 

"Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan, koju su započele Srbije, Albanija i Severna Makedonija, kao i Berlinski proces. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put", rekao je Tusk.

 Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. 

"Moj prijatelj Aleksandar Vučić mi je rekao da bi voleo da vidi ovaj region uskoro u Europskoj uniji i da je podržao početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, zato što, kako on kaže, 'kada imaš uspešne komšije, uspešan je ceo region'", naveo je poljski premijer.

Tusk je naglasio da se za sve godine njegovo mišljenje o Srbiji nije menjalo i da je o Srbiji, njenom mestu u Evropi i srpsko-poljskom prijateljstvu mislio isto kada je bio predsedik Evropskog saveta i sada kada je poljski premijer.

Tusk je na početku obraćanja govorio na srpskom jeziku, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da niko nije tako dobro govorio srpski od stranih državnika koji su posetili našu zemlju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()