U Beogradu obeleženo 79 godina od osnivanja UN: Za Srbiju i male to je važno, za velike sile nebitno

Sedište UN nalazi se u Njujorku, a Generalni sekretar UN trenutno je Antonio Gutereš, koji je na toj poziciji od 2017. godine

24.10.2024. 17:11
  • Podeli:
u beogradu obeleženo 79 godina od osnivanja ujedinjenih nacija UN, marko đurić, 24 okt 2024 - TANJUG MARKO ĐOKOVIĆ (3)-671a60d33bce3.webp Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

U Beogradu je danas obeležena 79. godišnjica osnivanja Ujedinjenih nacija, a ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ocenio je u obraćanju na svečanosti pod nazivom "YoUNg Futures" da su UN 79 godina služile kao kamen temeljac međunarodnih odnosa, oblikujući savremeni svetski poredak i negujući mir, dijalog i saradnju.

"Za Srbiju UN predstavljaju temelj međunarodnog poretka, čija Povelja je postavila principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suverenosti svih članica UN", istakao je Đurić. 

On je dodao da su Povelja UN i principi proistekli iz nje za Srbiju ključni i legitimni način bavljenja međunarodnim odnosima i istakao da Srbija smatra da su UN ključni i legitimni akter u njenim naporima da sačuva svoj teritorijalni integritet. 

Đurić je rekao da je opredeljnost Srbije za multilateralizam naglašeno činjenicom da je pristupanje EU ključni prioritet srpske Vlade.

"Mi stalno naglašavamo ulogu UN kao platforme za dijalog. Države imaju jednake pozicije i pokušavaju da pronađu mirna rešenja za izazove sa kojima se suočavamo. U tom smislu ponavljam opredeljenje Srbije i predanost UN", naveo je Đurić.

Ukazao je da incijativa sa ovogodišnje Generalne skupštine UN - Pakt za budućnost naglašava vitalnu ulogu mladih ljudi kao aktera promena.

"Posebno se ponosimo programom omladinskih delegata UN, koji omogućava mladima da se čuju njihovi glasovi u UN. Poslednjih sedam godima ovaj program je pojačao glasove srpske omladine na globalnoj sceni", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u sadašnjem svetu potrebno još više učešća UN u rešavanju brojnih izazova širom planete.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Matilde Mort osvrnula na rastuće globalne izazove i naglasila strateške prioritete UN-a u Srbiji: zelenu transformaciju, razvoj ljudskog kapitala, kao i jačanje vladavine prava i agende ljudskih prava.

Ona je istakla značaj mladih u ovim nastojanjima.

"Mladi u Srbiji imaju centralnu ulogu u oblikovanju budućnosti. Posvećeni smo tome da njihovi glasovi budu saslušani i uvaženi u procesima donošenja odluka, kao što je navedeno u Paktu za budućnost", rekla je Mort.

Ona je predstavila inicijative UN za mlade u Srbiji, uključujući kreiranje prve Deklaracije o čistom vazduhu u Srbiji, podršku mentalnom zdravlju i zapošljavanju mladih.

Ove inicijative, kako je napomenula, pokazuju konkretne doprinose mladih u Srbiji ka ekološkom i društvenom napretku.

U duhu nedavno usvojenog Pakta za budućnost i Deklaracije o budućim generacijama, današnja svečanost je bila posvećena mladima i moderirali su je omladinski delegati Srbije u UN.

Prisutni su imali priliku da premijerno vide umetničku instalaciju koju su osmislili mladi iz Beograda, simbolizujući globalnu povezanost u naporima za mir i održivost, a na izložbi fotogarfija prikazan je uticaj UN inicijativa u razvoju mladih širom Srbije.

Nastup mladog džez trija "ART link" dodatno je naglasio teme osnaživanja mladih i aspiracija ka budućnosti kroz muziku.

Svečanost povodom obeležavanja 79. godišnjice UN organizovali su Vlada Republike Srbije i UN u Srbiji.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je veliki broj ličnosti iz politčkog i javnog života, među kojima je bio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson.

Ujedinjene nacije osnovane su 24. oktobra 1945. godine, pošto su Povelju UN ratifikovale pet stalnih članica Saveta bezbednosti - Republika Kina, Francuska, Sovjetski Savez, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, kao i većina ostalih 46 potpisnica, među kojima je bila i Jugoslavija.

Sedište UN nalazi se u Njujorku, a Generalni sekretar UN trenutno je Antonio Gutereš, koji je na toj poziciji od 2017. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()