Ukrajina gori, Srbija se češlja: Rat i mir na društvenim mrežama

'Preglasno je ovo sramno ćutanje Srbije', dao je najbolji opis događaja u zemlji bivši poslanik DS-a Balša Božović

25.02.2022. 18:38
  • Podeli:
ukrajina-tenkovi-reuters.jpg Foto: Reuters

Ceo svet ratuje na društvenim mrežama, pristalice ukrajinske nezavisnosti i "putinofili" napadaju jedni druge iz najtežih oružja. Samo Srbija - uglavnom ćuti.

Svi koji imaju ikakve veze sa vlašću čekali su najavljenih 36 sati da se o Ukrajini izjasni predsednik Aleksandar Vučić, kako bi znali kakvo je njihovo mišljenje. Ali nisu samo ćutali, trudili su se da priču prebace na izbore ili bilo šta drugo.

Novi član naprednjaka, Aleksandar Šapić bavi se imenovanjem trenera i posvećen je planovima za Beograd.

Jedina reakcija vladajućih bila je demanti. Premijer države Ana Brnabić oglasila se tek da kao gnusnu laž odbaci pisanja medija po kojima je Vučić odbio predlog EU za osudom ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

I opozicija je u prvi mah ostala nema, ništa nije govorila o gomilanju trupa na istoku Evrope, niti o tome kome i da li Srbija treba da se prikloni. Prvi su progovrili iz Ne davimo Beograd, koja je poručila da osuđuje rat u Ukrajini.

Kandidat za predsednika Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš poručio je da je vojna agresija Ruske Federacije neprihvatljiva, baš kao i kršenje međunarodniog prava.

Bivši poslanik DS-a Balša Božović dao je najbolji opis događaja u zemlji  - Preglasno je ovo sramno ćutanje Srbije. A da je stvarno tako, potvrđuje muk onih koji su inače među najglasnijima u javnom životu Srbije - pisci, glumci, sportisti, pa čak i mnogi politički analitičari kojima je to posao.

Podršku Ukrajini dali su iz Stranaka Slobode i pravde i Pokreta slobodnih građana, dok su lider Dveri Boško Obradović i Suverenista Saša Radulovića očekivano zauzeli proruski stav.

Zapadni političari jasno osuđuju invaziju na Ukrajinu, a ministar odbrane Ukrajine Dmitro Kuleba na Tviteru je rekao da ovo nije napad samo na istoku zemlje, već na celu zemlju iz više pravaca. On je ovaj Putinov potez okarakterisao kao poniranje Evrope u najmračnije vreme još od 1939. godine.

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()