UNA analiza: Kada će sednica SB UN o KiM doći na red i šta od nje možemo da očekujemo?

Kosovski čvor nikako da se raspetlja

Autor: Bojana Petrušijević
24.08.2023. 20:02
  • Podeli:

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu pominje se od juna, kada su počela hapšenja i maltretiranja Srba na Severu.

Predsednik čeka "povoljan" trenutak, a stručnjaci nagoveštavaju da on možda nastupi kada savetu predsedavaju Kina ili Rusija.

"I verovatno ovo nije povoljan momenat. U junu su bili predsedavajući Englezi, sada su Amerikanci i za očekivati je da Zapad deluje protiv ovog zahteva jer to njemu ne odgovara. Verovatno se kao povoljan momenat smatra kada je predsedavajući neko od stalnih članica SB neko ko poštuje kosovsku državnost i R1244", pojašnjava za UNU Zoran Milivojević, bivši diplomata.

"Premijer Kurti je juče rekao da je situacija deeskalirala. Ja se ne mogu složiti s tim. Iz prostog razloga, pritisak koji se trenutno dešava na KiM je deo krize koja samo raste i poprima nove oblike, pogoršava i dodatno komplikuje situaciju", kaže za UNU Miodrag Milićević iz NVO Aktiv Kosovska
Mitrovica.

Iako iz Prištine uveravaju da je kriza prošla, Srbi sa Kosova demantuju, nagoveštavajući da je situacija daleko od normalne, ali i da su minuli događaji skrenuli fokus sa formiranja Zajednice srpskih opština. Međunarodna zajednica više priča o bezbednosti nego o obavezama iz sporazuma.

"Mislim da nismo bili u skorije vreme bili udaljeniji od priče o ZSO. Kako vreme odmiče, veoma je jasno da je politika Samoopredeljenja postala realnost kosovske Vlade i zvanični deo politike", smatra Milivojević.

"KFOR i UMNIK ne sprovode svoj mandat do kraja. Ne omogućuju mir i stabilnost.Pitanje ZSO je drugo pitanje. To je pitanje o kome može da se razgovara tek kada se uspostavi mir i stabilnost i kad dođe do pune deeskalacije", poručuje Milivojević.

Stanje na terenu nije nimalo povoljno po Srbe, zaključuju sagovornici, a vraćanje razgovora pod okrilje Ujedinjenih nacija bi podsetilo KFOR I UMNIK na njihove obaveze. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()