UNA analiza: Koje nove poslovne prilike otvara poseta Si Đinpinga Srbiji

Si Đinping stiže u zvaničnu posetu Srbiji u utorak

Autor: Emilija Pešić
06.05.2024. 20:26
  • Podeli:

Narodna Republika Kina je 2022. godine bila drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije, odmah posle Nemačke. Njene kompanije najveći su izvoznici u Srbiji, a prognoze su da će spoljnotrgovinsko partnerstvo između dve zemlje dodatno rasti u nardnom periodu.

Dve zemlje ostvaruju veoma dobru projektnu saradnju u oblasti infrastrukture i energetike. Od najznačajnijih projekata izdvaja se Pupinov most, izgradnja deonice autoputa Miloš Veliki, rekonstrukcija Termoelektrane Kostolac...

Najveći kineski investitori u Republici Srbiji su kompanija Zijin koja je uložila u rudarsko-topioničarski basen Bor 2018. godine i kompanija Hestil koja je 2016. godine kupila Železaru Smederevo.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 2023-godine ukupna spoljnopolitička razmena sa Kinom iznosila je 6,09 milijardi dolara. Ukupan izvoz u robi u Kinu iznosio je 1,23 milijardi dolara, a u istom periodu uvezeno je 4,86 milijardi dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 25,4 posto.

Kineske firme godinama su prisutne u Srbiji a brojni infrastrukturni projekti izvedeni su upravo novcem iz Kine. Procenti između dve zemlje biće još bolji, kažu poznavaoci prilika, onda kada se počne sa realizacijom Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je "čeličnom prijateljstvu" dodat prošle godine.

„Prilika koja nosi značajne prednosti kada je u pitanju recimo plasman robe u kinesko tržište, zato što će biti za većinu robe bescarisnki, međutim nosi i rizik, a to je činjenica da je teško biti konkurentan Kini, imajući u vidu da je to zemlja koja sa svim zemljama ima suficit u razmeni. Međutim s obzirom na to da se taj sporazum bazira na jednom strateškom partnerstvu između dve zemlje verujemo da će u ovom slučaju strana koja ima enormnu ekonomsku prednost kao što ima Kina, razumeti potrebe manje strane, kako bi taj odnos bio dugoročan i na obostranu korist“, objašnjava za UNU Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

Širenje uticaja Kini je donela Inicijativa Pojas i put, pokrenuta 2013. godine, koja se punu deceniju proteže i do Srbije. Inicijativa ima za cilj da uspostavi kopneni koridor za plasman kineske robe u Evropu.

„Zaista kada smo se uključili u Pojas i put, imali smo Železaru, imali smo Bor, imamo izgradnju infrastrukture, imamo investiciju u auto-industriju, imamo Sporazum o slobodnoj trgovini koji će krenuti od 1. jula, to su inzvaredni rezultati. Svega toga ne bi bilo da Srbija nema jasnu viziju i bilateralne saradnje sa Kinom, ali razumevanje sopstvene pozicije u okviru Pojasa i puta s obzirom na to da se nalazimo na vrlo važnom koridoru koji de od Atine od luke Pire, koja je ulazna tačka u 
Evropi, pa sve do centralne Evrope, do Budimpešte“, kaže naučni saradnik u Centru za studije Pojasa i puta pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Aleksandar Mitić.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji naše zemlje registrovano je 1630 aktivnih privrednih subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Kine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()