UNA analiza: Kome više odgovaraju izbori i šta će ponuditi biračima vlast i opozicija

Nema dileme da će opozicija igrati na kartu nezadovoljstva građana izraženog kroz proteste

13.09.2023. 20:14
  • Podeli:

Opozicija traži, a vlast jedva dočekala. Kao retko kad deluje da predstojeće izbore priželjkuju svi na političkoj sceni, ubeđeni da mogu da iskoriste situaciju u društvu. Predsednica Vlade, kojoj je već u startu mandat bio oročen, vidi zahtev političkih protivnika za izlazak na birališta kao "dijametralnu promenu stava".

"Bukvalno pre dve nedelje su rekli da ćemo imati blokade, građansku neposlušnost i maltretiranje građana ukoliko raspišemo vanredne parlamentarne izbore. Dve nedelje nakon toga izlaze i kažu "ukoliko ih ne raspišete imaćete građansku neposlušnost i napravićemo haos u Srbiji.", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Nema dileme da će opozicija igrati na kartu nezadovoljstva građana izraženog kroz proteste "Srbija protiv nasilja" i nemogućnosti da se bilo šta sprovede u delo bez skupštinske većine. Vlast će, opet, pokušati da pridobije glasače povećanjima penzija i plata u državnom sektoru, snižavanjem cena hrane, novčanom podrškom za decu, besplatnim udžbenicima... Skori izbori, čini se, odgovaraju vladajućoj postavci iz još jednog razloga.

"Njoj odgovaraju brzi izbori, možda više nego opoziciji zato što ako imate za 2-3 meseca, recimo, onda ne možete mnogo raditi ni na izbornim uslovima, ni na rešenju potrošnje novca, što je velika prednost vlasti, niti možete govoriti o nekakvoj mogućnosti da kroz medije opozicija upozna građane sa svojom platformom", kaže Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Nije ni opozicija bez šansi, dodaje Stojiljković, ali pod uslovom da reši nekoliko dosadašnjih poteškoća.

"Prva je relativno jedinstvene programske platforme koje mogu da se uokvire oko zahteva za demokratijom i socijalnom pravdom, uz sve druge međusobne razlike. Druga je pronalaženje odgovarajuće izborne koalicione formule, u kojoj će pokazati svest o nekom narastajućem jedinstvu", kaže Stojiljković.

Rezultat parlamentarnih izbora može i te kako da zavisi od toga da li će oni biti organizovani zajedno ili posle beogradskih jer bi ishod mogao i te kako da opredeli glasače. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()