UNA analiza: Kuda dalje posle neuspelog dogovora u Briselu?

Koja je perspektiva dijaloga između Beograda i Prištine

Autor: Zvonko Ninkov
15.09.2023. 19:34
  • Podeli:

I dok je bezbednost Srba na severu Kosova i dalje ugrožena, sa mesta, gde se juče možda sve moglo rešiti za stolom, stiže demanti. Naime, iz Evropske unije poručuju da nisu tačne tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu. 

Unija, takođe, podseća da je u junu dala predlog Beogradu i Prištini koji predviđa tačan redosled primene dogovora.

"Za tu zlonamernost i grešku oni treba da plate i pate", kaže Kurti.

Tako Aljbin Kurti pravda situaciju koja je nastala nakon što su predstavnici Srba napustili institucije na Severu Kosova i njih krivi za sve što se sada dešava. 

"To je čisti spin", poručuju oni koji tamo žive.

"Upravo se izašlo iz institucija u onom delu teritorija, na Severu, gde se nisu poštovale odredbe Briselskog sporazuma i zakoni i Ustav Kosova. Upravo na tom delu teritorije, u kritičnim sferama, ljudi su napustili institucije", kaže Aleksandar Arsenijević, iz GI "Srpski opstanak.

Arsenijević kaže da najnovija prebijanja srpskih mladića pokazuju da se već težak položaj stanovnika Severa dodatno zakomplikuje.

"Ta politika preti destabilizaciji, a to je izgleda ono što gospodin Aljbin Kurti i želi, jer videli smo da ZSO ne želi da uspostavi i ono najopasnije je njegova izjava da se vraćamo na april 2013. godine", pojašnjava Arsenijević.

Iz Brisela kažu da je i Prištini i Beogradu dat u junu predlog po kojem je prvo trebalo da se formalizuje status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, zaštiti srpska verska i kulturna baština, a zatim i završe pregovori o statutu instrumenta za samoupravu Srba na Kosovu. 

Za jučerašnji sastanak kažu da dijalog nije propao, već samo da jedna runda nije dala rezultate.

"Taj scenario se kontinuirano ponavlja opet i opet i opet. Dve strane ni juče nisu uspele da premoste razlike. A moram i da vas podsetim da EU nije strana u dijalogu, to su Srbija i Kosovo, a Unija ima ulogu posrednika", ističe Petar Stano, portparol EU.

Iako je oštrijim tonom i merama Brisel pokušao da utiče na Kurtija, deluje kao da to nije dovoljno.

"Mislim da ukoliko EU ne pokaže zaista da odbijanje pregovora i bivanje nekostruktivan u pregovorima snosi ozbiljne sankcije koje se osete na koži i običnog građanina i vlasti koja zastupa te građane mislim da ćemo se samo vrteti u krug", smatra Helena Ivanov, naučni saradnik Istraživačkog centra "Henri Džekson" .

Da prethodne sankcije nisu imale nikakvog efekta pokazuje i to što je podrška prištinskom premijeru skočila sa 51 na 54 odsto. Na Briselu i Vašingtonu je da razmotri koje druge mere bi urodile plodom. 


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()