UNA istražuje: Koja je poruka novog pokušaja prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope?

Tenzije oko iščekivanja sednice odbora Saveta Evrope gde će se govoriti i o prijemu Kosova rastu

Autor: Tijana Škodrić
25.03.2024. 19:48
  • Podeli:

Dvadeset pet godina od pada prve bombe na  Jugoslaviju, objavljena je informacija da je stalni odbor Parlamentarne skupštine NATO odlučio je da Skupštinu Kosova unapredi iz parlamentarnog posmatrača u pridruženog člana. Istovremeno, tenzije oko iščekivanja sednice odbora Saveta Evrope gde će se govoriti i o prijemu Kosova, rastu. 

Proglašavanje Kosova za pridruženog člana NATO-a biće formalizovana na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine alijanse. Datum o objavljivanju ove odluke, baš na dan početka agresije NATO na Srbiju i Jugoslaviju stručnjaci nazivaju krajnje ironičnim, ali i drskim.

"To ne vodi nekom kvalitetu vezano za njihove aspiracije za članstvo, oni još uvek ni partnerstvo za mir nisu regulisali, ali ima jednu simboliku koju šalje NATO na ovaj način, a to je da se treba suzdržati od bilo kakavih aktivnosti koje mogu destabilizovati region", kaže bivša ambasadorka Srbije pri OEBS-u Branka Latinović.

"Nije to ništa što je samo po sebi spektakularno, ono što nas mnogo više zabrinjava jeste proces transformacije tzv. kosovoskih snaga bezbednosti u oružane snage Kosova koje se intenzivno sprovode poslednjih godina što povećava u ozbiljni nivo rizika i pretnji pre svega za srpsko stanovništvo koje živi na prostoru KiM", kaže državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović.

Tzv. Kosovo je zahtev za članstvo u Savet Evrope podnelo 2022, ali u sporazumu postignutom početkom 2023. godine za normalizaciju odnosa sa Kosovom, od Srbije se traži, između ostalog, da ne ometa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

"Vidimo da je lestvica za njih postavljena toliko nisko u sportskom žargonu da bi sedmogodišnje dete moglo da je prekorači, dok se uvek od nas zahteva da skačemo kao Sergej Bubka, ali bez motke i bez zaleta. Pomalo je uvredljivo za zdrav razum to što se sada preporučuje od izvestioca Saveta Evrope da Priština bude primljena u punopravno članstvo samo zbog toga što je nakon osam godina nakon njihovog tzv. Ustavnog suda odlučila da ipak ne otme parče srpske zemlje sprskom manastiru", dodaje Starović.

"Što se tiče drugih uslova, oni su se zadovoljili potpisanim izjavama zvaničnika iz Prištine. U svakom slučaju uvek postoje neki mehanizmi kako možete da premostite nešto kako biste došli do cilja, a da zadovoljite formu", ističe Latinović.

To što je glavni izvestilac za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Grkinja Dora Bakojani, čija zemlja nije prihvatila nezavisnost, ne bi trebalo da čudi, kažu stručnjaci, jer su predstavnici u funkciji organizacije koje predstavljaju, a ne zemlje iz koje dolaze. 

Bakojani je rekla da nije definitivno da će se 27. marta usvojiti njen izveštaj o Kosovu i Metohiji, jer postoje brojni preduslovi. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()