UNA istražuje: Novi pritisci na Srbe na KiM, republičke institucije brane svojim životima

Više od 30 sati Srbi zaposleni u republičkim institucijama u Kosovskoj Mitrovici ne napuštaju svoja radna mesta, u strahu da će pripadnici kosovske policije nasilno ući i zauzeti zgradu.

Autor: Zvonko Ninkov
08.09.2023. 19:13
  • Podeli:

Više od 30 sati Srbi zaposleni u republičkim institucijama u Kosovskoj Mitrovici ne napuštaju svoja radna mesta, u strahu da će pripadnici kosovske policije nasilno ući i zauzeti zgradu.

Rok koji su privremene prištinske institucije dale Srbima ističe danas, ali ni jedna ni druga strana ne odustaju od svojih zahteva. I dok u Mitrovici traje igra živaca, u Leposaviću je uhapšen još jedan Srbin.

Bivšeg pripadnika kosovske policije, 39-godišnjeg Srbina G.S, policija je navodno tražila dve godine zbog uzimanja mita.

On je priveden u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici, kako je rečeno njegovoj majci, "samo na informativni razgovor".

Ispred zgrade u Mitrovici, u kojoj se nalaze Kancelarija za KiM, pokrajinski PIO fond, Centar za socijalni rad iz Vučitrna i služba Kosovskomitrovačkog upravnog okruga, nalazi se veliki broj medijskih ekipa, kao i pripadnici Kfora.

Zaposleni u tim institucijama pojavljivali su se povremeno na prozorima, ali i brzo vraćali unutra. Čitava situacija doživljava se kao dodatni pritisak na Srbe.

„Pokušava se, dakle, da nam se oduzme pravo na rad. Kao što pokušavaju da nam oduzmu pravo na lečenje, pravo na slobodu kretanja, dakle, osnovna ljudska prava se krše“, kaže Dragiša Milović, zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica.

Iako već godinama ne radi, u fabriku alata "Lola" u Zubinom Potoku tokom prepodneva upalo je oko 50 specijalaca kosovske policije.

Nije poznato šta su tražili, ali je posle njihovog odlaska ostavljeno obaveštenje da je fabrika pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju i da je zabranjen ulazak.


„Definitivno sve akcije koje imamo u poslednjih nedelju dana, i Poreske uprave i Poreskog inspektora koji šetaju gradom i oko zgrade Kancelarije za KiM i PIO fonda sve su to akcije treba da dovedu do veće eskalacije problema pre 14. septebra i nastavka pregovora. Da jedna strana ima mnogo veće breme i pritisak na sebe od druge strane“, kaže Dušan Radaković, iz Centra za zastupanje demokratske kulture.

U medijima se spekuliše da je odluka predsednika Opštine Severna Mitrovica da će iseljenje ponovo biti odloženo za drugu polovinu septembra, ali to niko nije mogao da potvrdi.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()