UNA pita: Može li i dokle Srbija da balansira između BRIKS-a i Brisela?

Da li je naša zemlja u situaciji da bira?

25.10.2024. 20:00
  • Podeli:

Današnji susret predsednika Aleksandra Vučića sa Ursulom fon der Lajen, juče sa premijerom Poljske, nedavno sa predsednik Turske Erdoganom uz istovremeno održavanje samita zemalja BRIKS-a, otvara pitanje budećeg spoljno-političkog opredeljenja Srbije. 

Može li i dokle Srbija da balansira između BRIKS-a i Brisela, bilo je reči u našoj emisiji Podne. 

Naspram Evropske unije, organizacije koja traje 70 godina, koja se institucialno razvila kroz različite faze, stoji BRIKS za koji još uvek nije jasno da li je to međunarodna organizacija, inicijativa ili nešto treće, zbog čega ova dva pojma i ne možemo uporediti, ističe Branka Latinović, nekadašnja ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBSu

"BRIKS nije za Evropsku uniju ono što se kaže, bankomat, malo razvijete ovaj program, onaj program, istaknete i dobijete neki novac, novac koji ste tražili. Toga nema u BRIKS-u. Znači imate tu razvojnu banku koja je u Šangaju, koja je u definisanju svog programa, znači to je osnovno ako govorimo o ekonomskom interesu to je nesumnjivo prednost Evropske unije", istakla je Latinović.

BRIKS se tiče rastućeg razvoja privrednog potencijala Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike zbog čega je ekonomsko pitanje često prva tačka debate EU ili BRIKS.

"Evropa i Evropska unija je potrošač pre svega. Nije proizvođač, nego je potrošač, a proizvođači su svi oni ostaliu svetu. To je suština. E sad, ono što vi hoćete, da biste bili potrošač vi morate da imate pare, a da biste nešto proizvodili vi morate da imate izvore da dobijete to što vam treba. Tu su velike razlike između Briksa i EU", kazao je nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija.

"Vrata su otvorena, mi nikome ne branimo“, rekao je Putin uoči početka BRIKS-a, što isto ne može da kaže i Evropska Unija, smatra Samardžija.

"Da li nama Evropska unija daje uslov da ne uđemo u BRIKS, daje. Da li nama Briks daje uslov da ne uđemo u EU, ne daje. Znači oni nam izričito kažu ne možete u BRIKS ako hoćete ovo", objašnjava Samardžija.

Mnogi projekti u Evropskoj uniji su stali zbog toga što jedna članica nije dala svoju saglasnost, naglašava Latinović.

"Znači reći da je to nešto nedemokratsko, da je iscrpljeno i tako dalje, mislim da ne odgovara prvo ako mi želimo zaista u Evropsku uniju, a želimo. Ako je to definisan kao strateški interes ove zemlje i njene politike onda se mora stvarati atmosfera u društvu da to treba da se uradi, a ne sada odvoditi jednu po meni veštačku dilemu da li ste za Evropsku uniju ili za BRIKS", zaključuje Latinović.

Svet ne može da živi bez pravila. Evropska unija ih ima pravila, BRIKS za sada ne, ali ne znači da se to neće promeniti, ističe Slobodan Samardžija i zaključuje da veštački nametati dilemu BRIKS ili Evropska unija je besmisleno jer naša zemlja nije u situaciji da bira.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()