Uz pratnju srpskih MiG-ova: Si Đinping sleteo u Beograd

Kineska delegacija broji oko 400 članova, a ostaće u dvodnevnoj poseti Srbiji

07.05.2024. 21:54
  • Podeli:
si đinping vučić dolazak reuters-663a8b85acfe1.webp Foto: Reuters

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je kasno večeras u Beograd. Na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugim, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Uz pratnju srpskih MiG-ova bezbedno je preleteo srpskim nebom i oko 21,45 h avion sa kineskom visokom delegacijom predvođenom Sijom sleteo je na surčinski aerodrom Nikola Tesla.

Na aerodromu je bio veliki broj novinara koji su čekali predsednika Sija. Tu je i folklorna grupa sa mališanima. 

U pratnji predsednika Sija nalazi se više od 400 članova delegacije, a kineski predsednik u Srbiju dolazi iz Francuske gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i Ursulom fon der Lajen. 

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Reuters

U čast kineskog predsednika KUD "Kolo" izvešće dve numere, "Igrale se delije" i "Moravac".

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga planirana je za sutra ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak predsednika Vučića i Sija. Pre njihovih zvaničnih izjava za medije biće održan plenarni sastanak delegacija predvođen predsednikom Vučićem i predsednikom Sijem.

U čast kineskog lidera Si Đinpinga, koji danas dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, na ulicama srpske prestonice vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su pre nekoliko sati u Beograd.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu.

Reuters

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da se raduje susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima sa kojima će tokom državne posete Srbiji razgovarati o prijateljstvu, planirati saradnju i kako ističe ubrizgati novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

On je u autorskom tekstu za list "Politika" kazao da će kao predsednik Narodne Republike Kine, ovo biti njegova druga poseta Srbiji naglašavajući da su u njegovom umu još uvek živopisne prijateljske scene tokom poslednje posete našoj zemlji pre osam godina, kao i da je od tada bliska saradnja dve strane već postigla plodne rezultate.

"Uvek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog veka, narodi dveju zemalja su stekli čelično prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor. Usred tekuće transformacije sveta neviđene u jednom veku, međusobna podrška dve strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmene i međusobno učenje sadržajniji", napisao je on u autorskom tekstu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()