Varhelji: Na kraju dijaloga između Beograda i Prištine stoji priznavanje nezavisnosti

Varhelji je dodao i da očekuje ukidanje viznog režima za građane tzv. Kosova sledećeg meseca.

05.12.2022. 18:58
  • Podeli:
vučić varhelji strahinja aćimović tanjug-6389d860d3205.webp Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU, izjavio je danas da za Srbiju nije opcija da ostane izvan sankcija koje je EU uvela Rusiji, ali kaže i da ne treba zaboraviti da je Srbija u drugačijoj poziciji od ostalih zemalja Zapadnog Balkana zbog dijaloga Beograda i Prištine, koji treba da rezultira sporazumom.

Ranjivost Srbije

Upravo intezitet tog dijaloga utiče na ranjivost Srbije kada je reč o izloženosti Rusiji. Varhelji kaže da je Srbija evropski saveznik i da je treba tako i tretirati.

Govoreći o sankcijama uperenim protiv Rusije, Varhelji ističe, govoreći za Euronews.rs, da je to što naša zemlja glasala uz EU na Generalnoj skupštini UN osuđujući Rusiju zbog onoga što čini u Ukrajini, za njega veoma snažna politička poruka kada je reč o sankcijama.

"Da, mi očekujemo da vidimo postepeno usaglašavanje u spoljnoj politici i nadam se iskreno da će do toga i doći. Ali prethodno moramo da vidimo kako ćemo osigurati bezbednosne i garancije stabilnosti za Srbiju na dugi rok", rekao je Varhelji.

Priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova

Govoreći o tome šta se nalazi na kraju dijaloga Beograda i Prištine u sklopu normalizacije odnosa, Varhelji kaže da je na kraju tog puta - priznanje tzv. Kosova od strane Srbije.

"Kraj procesa bi bilo priznanje Kosova kao nezavisne države od strane Srbije. Ali da bi se to dogodilo još je dug put pred nama", istakao je on.

Varhelji je dodao i da očekuje ukidanje viznog režima za građane tzv. Kosova sledećeg meseca.

Odgovarajući na pitanje kada će biti moguće da EU ukine vizni režim za građane Kosova, Varhelji je rekao da očekuje odluku sledećeg meseca.

Podsetimo, Varhelji je prošle nedelje bio u poseti Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()