Velika lekcija hrabrih država pred GS UN: Ovako su govorili predstavnici država koje su uzele reč

Predstavnici zemalja koje su govorile izrazile su svoj stav o Rezoluciji

23.05.2024. 17:26
  • Podeli:
generalna skupština un rezolucija srebrenica reuters (3)-664f5c9b57e3b.webp Foto: Reuters

U Generalnoj skupštini UN usvojena je Rezolucija o Srebrenici na osnovu nacrta čiji su kosponzori Nemačka i Ruanda.

Obraćanje su jedan za drugim uzimali predstavnici država koje su se javile za reč i svako novo javljanje bilo je lekcija prisutnima na sednici.

Prvi se za reč javio kineski predstavnik.

Kineski ambasador pri UN, Fu Cong rekao je da će njegova država glasati protiv rezolucije, jer ovaj dokument nije u skladu sa osnovnim načelima UN, te izaziva podele u BiH i regionu.

Kineski diplomata je naveo da Peking očekuje da sve etničke grupe u BiH da rade na očuvanju Dejtonskog sporazuma i izgradnji zajedničke budućnosti, te da su unutar sistema UN "pokrene istinski sporazum zasnovan na konsenzusu".

Predlog rezolucije podigao je tenzije u BiH, kao i u regionu. Preuranjeno glasanje o predlogu rezolucije ispunjeno ozbiljnim razlikama unutar BiH i regionu. zaključio je Fu Cong.

Potom je reč uzeo predstavnik Azerbejdžana. U svom obraćanju predstavnik Azerbejdžana istakao je da ova zemlja u prijateljskim odnosima sa zemljama Balkana. Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici, Azerbejdžan neće glasati za Rezoluciju.

Predstavnik Kube je istakao da ova zemlja nije za inicijative koje vode ka eskalacijama tenzija i etničkim podelama. Kuba odbacuje tekst koji usvaja doktrine za nedostatkom konsenzusa i kojima se u prošlosti manipulisalo iz političkih razloga.

Predstavnik Venecuele je istakao da je ova država za nacionalno pomirenje, izgradnju poverenja i ponovnu izgradnju mira ukoliko je to potrebno.

"Ovo nije prvi put da pred sobom imamo težak zadatak razmatranja rezolucije. U prošlosti je bila slična inicijativa koja je izneta pred Savet bezbednosti, i u to vreme Venecuela se uzdržala od glasanja", istakao je veneculanski predstavnik koji je istakao da ovaj nacrt umesto da doprinese pomirenju zapravo produbljuje jaz između naroda koji žive u BiH.

Predstavnica NIkaragve u emotivnom govoru podsetila je na "kolonijalni genocid" koji su pretrpeli narodi u Južnoj Americi tokom kolonijalnog perioda. Ona je podsetila i na NATO bombardovanje Srbije, ali i na patnje palestinskog naroda.

Nakon izlaganja, istakla je da Nikargva neće glasati za Rezoluciju.

Predstavnik Egipta smatra da ovaj nacrt rezolucije ne pomaže niti pomirenju niti situaciji na Balkanu, ali Egipat će glasati za nacrt Rezolucije međutim bez političkih implikacija.

"Egipat se protivi postupcima i ishitrenom procesu da se predstavi nacrt rezolucije. Ovo baca sumnju na pravu nameru iza koje se krije nacrt ove rezolucije. Okruženje nije bilo uključeno u debatu i dijalog, ovo rizikuje da se ponovo ožive svi sukobi i nesuglasice", istakao je predstavnik Egipta.

"Genocid u Srebrenici je dokumentovan i služi kao podsetnik strahota koje nijedna zajednica ne bi trebalo da preživi. UAE su uz našu braću i sestre koji su proživeli strahote u BiH. Podržavamo sve na Balkanu na putu ka povratku i pomirenju", istakao je predstavnik UAE i nazvao rezoluciju "ispolitozivanom",

UAE će biti uzdržani prilikom glasanja o Rezoluciji.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()