Vlada Srbije usvojila paket mera za zaštitu prava Srba na KiM: Ovoliko će novca dobijati deca i najugroženiji

Posle sednice Vlade Srbije je saopšteno da je usvojen i „operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti“.

14.09.2024. 18:17
  • Podeli:
vlada srbije wikipedia-65d74be48421f.webp Foto: Wikipedia

Vlada Srbije je danas usvojila paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu.

Posle sednice Vlade Srbije je saopšteno da je usvojen i „operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti“.

„Vlada je na današnjoj sednici usvojila Zaključak kojim se usvaja paket pravnih i ekonomsko-socijalnih mera u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, kao i operativni plan za realizaciju određenih mera u socijalno-ekonomskoj oblasti“, precizira se u saopštenju.

Navedeno je da „mere podrazumevaju snažnu diplomatsku kampanju svih državnih organa na zaštiti i borbi za poštovanje prava srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“.

Ukazano je da su ta prava „ugrožena jednostranim i nasilnim potezima (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija“, zbog čega je, kako je naglašeno „neophodan povratak na Status Quo Ante kao osnova za poštovanje svih tekovina dijaloga“.

Navedeno je da set mera podrazumeva i snažnu finansijsku podršku Srbima kroz izdvajanje 20.000 dinara mesečno za 5.000 nezaposlenih i socijalno najugroženijih korisnika.

Paket podrazumeva i besplatne udžbenike za „svu našu decu“, naknada za užinu za decu u preškolskom obrazovanju, osnovnim i srednjim školama, kao i nova radna mesta, infrastrukturne projekte u vidu izgradnje i adaptacije novih kuća za Srbe…

To je urađeno „sve s ciljem sistemske podrške održivom ostanku i opstanku našeg naroda na ovim prostorima“.

Najavljeno je i da će u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa Srba biti uspostavljeno specijalno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

U saopštenju piše da je Vlada Srbije usvojila i odluku kojom je „potvrđen stav o otpornosti srpskih institucija na prostoru Kosova i Metohije koje neće biti ugašene“.

Dodaje se da je time potvrđena i „odluka o nelegalnosti svih organa i institucija“ obrazovanih na teritoriji Kosova, nakon nelegalno jednostrano proglašene nezavisnosti i kako je navedeno, „nepostojanju svih njihovih akata koji su doneti ili će tek biti doneti“.

Najavljeno je i da će Vlada, u cilju realizacije usvojenog zaključaka u „hitnom roku“ formirati radne grupe za svaku od mera, radi njihove realizacije.

„Ove mere su pravno uobličene i preduzimaju se kao odgovor na trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji u cilju zaštite Srba koji su u teškom položaju, vodeći računa o potrebi očuvanja mira, poštujući sve međunarodne obaveze, zalažući se i dalje za mirna i kompromisna rešenja svih otvorenih pitanja kroz dijalog i ispunjenje postignutih dogovora“, piše u saopštenju.

Paket mera i operativni plan obavezujući su za sve organe državne uprave, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine, zaključuje se.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()