Vladimiru Božoviću nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Božović je u telefonskoj izjavi za Portal RTCG rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore

26.08.2023. 13:55
  • Podeli:
vladmir božović MIP Srbije-64809e76ee86e.webp Foto: MSP Srbije

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović vraćen je danas sa graničnog prelaza Ranče i nije mu dozvoljen ulazak u Crnu Goru, iako mu je crnogorski MUP ranije ove nedelje ukinuo zabranu ulaska.

Božović je u telefonskoj izjavi za Portal RTCG rekao da je šokiran odlukom državnih organa Crne Gore. 

On je ocenio da je taj postupak "prvorazredni skandal" i objasnio da je nakon presude Upravnog suda i odluke MUP-a Crne Gore, kojima mu se dozvoljava ulazak u Crnu Goru, odlučio da ponovo dođe u tu zemlju.

"Prvorazredni skandal"

"Posebno je neverovatno da se ovo dešava uprkos uveravanjima premijera i ministara u Crnoj Gori da će mi se omogućiti sloboda kretanja. Zaista nemam reči", poručio je Božović. 

Ranije je MUP Crne Gore saopštio da je poništilo odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u tu državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću.

Odluka crnogorskog MUP-a je istovetna odluci Upravnog suda (US) , koji je ranije poništio zabranu ulaska Božoviću u tu zemlju.

Upravni sud je početkom juna usvojio žalbu Božovića i poništio rešenje Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je 30. septembra 2022. godine zabranjen ulazak u Crnu Goru jer je, kako su naveli, uvidom u evidencije koje vodi Uprava policije utvrđeno da postoje smetnje iz razloga nacionalne bezbednosti.

Od novembra 2020. ima zabranu ulaska

Iz US su tada saopštili da je utvrđeno da u rešenjima upravnih organa nije pojašnjeno šta je razlog da mu se zabrani ulazak na teritoriju Crne Gore.

MUP je drugostepeni organ i on sada odluku dostavlja Upravi policije.

"Vijestima" je potvrđeno da je Božoviću dostavljena odluka MUP-a.

Božović je proteran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine. 

Tada je saopšteno da je povredio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()