Vučević sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD: Nastavak saradnje, zajedničko učešće u mirovnim operacijama

Srbija je čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu, istakao je ministar odbrane

07.06.2023. 13:21
  • Podeli:
Miloš Vučević_šef Biroa Nacionalne garde SAD_Danijel Hokanson_Kristofer Hil_Foto Tanjug_Ministarstvo odbrane-64806824d86ec.webp Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je danas na sastanku sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Danijelom Hokansonom da bilateralni odnosi dve zemlje imaju uzlazni trend, da su obe strane iskazale nameru da nastave i prodube saradnju u oblasti odbrane, kao i da visoko vrednujemo dosadašnju saradnju u oblasti zajedničke obuke i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije.

Vučević je ukazao na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja, naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar Vučević je rekao da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Ministar odbrane je istakao je da Srbija ceni podršku SAD procesu pregovora Beograda i Prištine, kao i da je otvorena za nastavak dijaloga i nastoji da mirnim sredstvima obezbedi normalan život srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije.

Kada je reč o bezbednosti građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji, ministar Vučević je naglasio da Srbija jedino vidi KFOR kao legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ministar odbrane je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Hokanson je istakao zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneo očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()