Vučić: Hvala Indiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

'Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši'

Autor: Web UNA Srbija
08.06.2023. 12:21
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Droupadi Murmu_Foto Tanjug Strahinja Aćimović (3)-6481ac530b7fb.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas Indiji, posle sastanka sa predsednicom Indije Droupadi Murmu u Palati Srbija, na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje i na  poštovanju međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija.

"Ogromna mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim u Beogradu, ovo je posle 1972. godine, posle više od pola veka, prva ovakva poseta, i posebno sam srećan što mogu da vam budem domaćin. Uveren sam da ste mogli da vidite u Beogradu gostoprimstvo na svakom koraku i najbliži odnos prema prijateljskom narodu Indije, što datira još od Pokreta nesvrstanih", poručio je Vučić predsednici Indije.

On je podsetio da su diplomatski odnosi naše zemlje sa Indijom uspostavljeni 1948. godine i da smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo.

"Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodno javno pravnih normi i Povelje UN. Srbija će se na isti način odnositi prema Indiji i verujemo da u svakoj instituciji u svetu postoji prostor za našu najbližu saradnju, koju niko ne može da naruši", naglasio je Vučić.

Saradnja raste i dalje će rasti

Vučić kaže da je sa indijskom predsednicom razgovarao o saradnji dve zemlje u šest oblasti, kao i da saradnja Srbije i Indije raste i da će i dalje rasti. Prema njegovim rečima, "politička saradnja treba da bude temelj za sve ekonomske poslove koji nas čekaju".

"Naša trgovinska razmena je nedovoljna, ali raste, majući u vidu trenutnu trgovinsku razmenu od 330 miliona evra. Verujemo da može da bude desetostruko veća. Razgovarali smo i formirali zajednička tela koja će se baviti rešavanjem problema i koja će obezbediti lakšu saradnju", rekao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, razgovaralo se i o uspostavljanju direktnog leta između Beograda i Nju Delhija, kao i da će naša i indijska nacionalna avio-kompanija razmotriti uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Delhija.

"Indijski turisti su probirljivi, ali izuzetni, a verujem da ima i građana Srbije koji žele da vide tu zemlju. To će morati da bude pomognuto uprošćavanjem viznog režima. Dao sam nalog ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću da u narednih sedam do 10 dana, da se uprosti vizni režim da bi privukli veći broj turista i poslovnih ljudi", rekao je on.

Saradnja u oblasti odbrane, farmacije i filma

"Srbija proporcionalno svojoj veličini, koja je 200 puta manja od Indije, koja je i proizvođač i kupac svakovrsne vojne opreme i verujem da, po pitanju baruta, municije i eksplozivnih sredstava možemo da napravimo saradnju", rekao je predsednik Srbije.

Jedna od tema, istakao je, bila je i saradnja u oblasti farmacije, naročito generičkih lekova i dodao da veruje da i u proizvodnji lekova može da se sarađuje sa Indijom.

"Industrijska proizvodnja je važan deo saradnje. Verujem da ćemo uspostaviti saradnju i u oblasti kinematografije, već smo sada imali ulaganja koja su donela 50 miliona evra i povukli smo 12 miliona da privučemo kinematografe. IT sektor, Indija je jedna od zemalja sa najsnažnijim rastom startapova i tu možemo da razmenimo iskustva i zajednički radimo. Uskoro gradimo peti naučni park u Kragujevcu i ponudićemo im saradnju", rekao je on.

Srbija u Indiju najviše izvozi jabuke, ali da postoji interesovanje za maline i bobičasto voće, seme, smrznuto voće.

"Nastavljamo da produbljujemo prijateljske odnose i političku saradnju. Indijska ekonomija je postavljena na moderne osnove. Ulaganje u energetiku je bila tema, jer je Indija jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije. Verujem da ćemo uspeti da napravimo još bolje rezultate u saradnji dva prijateljska naroda", zaključio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()