Vučić i Hil: Razgovori o aktuelnim temama sa ambasadorom SAD-a

Predsednik Srbije napisao je da su jutros razgovarali o predstojećoj poseti Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine UN

17.09.2022. 09:59
  • Podeli:
Aleksandar Vucic_Kristofer Hil_Tanjug.jpg Foto: TARA RADOVANOVIC/TANJUG

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom.

"Razgovarao sam sa ambasadorom Hilom o aktuelnim temama, ali i o predstojećoj poseti Njujorku povodom Generalne debate 77. zasedanja Skupštine UN i brojnim sastancima koje ću tom prilikom imati sa visokim zvaničnicima američke administracije", napisao je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.


Vučić će 21. septembra govoriti 77. sednici Generalne skupštine UN, a juče je izjavio da će tokom boravka u Njujorku imati više od 30 sastanaka sa stranim zvaničnicima.

Predsednik Vučić istakao je da je ambasadora primio i zbog unapređenja bilateralnih odnosa i aktuelnih geopolitičkih pitanja, pogotovo u svetlu situacije nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine.

Iz Službe za saradnju s medijima predsednika republike saopšteno je da je Srbija posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, kao i otvaranju novih oblasti saradnje u kojima postoje veliki, ali nedovoljno iskorišćeni potencijali.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da očekuje podršku SAD u svim naporima Srbije usmerenim na nastavak dijaloga sa Prištinom, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Predsednik Srbije je u razgovoru sa ambasadorom Hilom ponovio poziciju Srbije usmerenu na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti da se zalažu za dijalog koji će doneti konkretne rezultate i ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, navedeno je u saopštenju.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()