Vučić iz Brisela: Evropski put Srbije, SEPA, zeleni koridori - evo o čemu se razgovaralo

Šta naša zemlja može da očekuje u narednom periodu?

19.09.2024. 14:49
  • Podeli:
vučić-66ec1d3dec1f8.webp Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao o evropskom putu i šta može da se očekuje u narednom periodu, a takođe je naveo i da smo uspeli da, kako je rekao, uskočimo u taj voz i da od 1. januara budemo deo SEPA (Single European Payment Area).

 "To je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog naših pre svega manjih preduzeća, zbog naših kompanija", rekao je Vučić novinarima.

Rekao je da je u Briselu imao sastanak sa Oliverom Varhelijem, komesarom za proširenje, koji će uskoro biti na novoj poziciji.

"Razgovarali o svemu onome što smo činili u prethodnom periodu  uz zahvalnost njemu za ogromnu energiju, požrtvovanost  i posvećenost rešavanju problema. Razgovarali smo o onome šta su planovi nove Evropske komisije čiji vremenski mandat ističe 2029. godine, dakle za pet godina", rekao je Vučić

Kako je naveo, to je bila jedna od tema razgovora i sa Ursulom fon der Lajen na zajedničkom ručku.  

"Ja ne volim obično da pričamo o tome šta je ko govorio, osim ono što je važno za nas, a to je da, bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim stvarima, poput Sepe, da verujem da smo uspeli da uskočimo u taj voz i da ćemo od 1. januara biti deo onoga što se naziva  Single European Payment Area", rekao je Vučić.

Mislim da ćemo, kako je rekao, to uspeti da završimo.

Vučić je rekao da je bilo reči i o zelenim koridorima, dodajući da će se o tome uskoro voditi razgovori sa mađarskim prijateljima i da se nada da ćemo jednog dana moći da otvorimo te razgovore i sa Hrvatskom.  

"To bi spustilo, smanjilo troškove, omogućilo veći profit i na kraju krajeva veće plate zaposlenima, a to je ono za šta se borimo, bolji životni standard naših građana", istakao je Vučić.

Kaže da je bilo reči o evropskom putu i o tome šta može da se očekuje u narednom periodu.

"Uskoro ćemo videti predsednicu Evropske komisije u našem regionu, posetiće i Beograd. Verovatno ćemo se i u Njujorku videti. Mislim da ona imala veoma pozitivan stav prema proširenju, govoreći o geopolitičkim promenama,  i da je to nešto što daje novi impuls proširenju. Ja imam veliko poštovanje prema njoj i verujem njoj, nisam siguran kako će to sve da izgleda na nekom drugom nivou", rekao je Vučić.


    

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()