Vučić iz Davosa: Naše je da gledamo da sačuvamo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Davos gde će boraviti do 19. januara na Svetskom ekonomskom forumu

16.01.2024. 18:30
  • Podeli:
vučić davos AP PhotoMarkus Schreiber via Tanjug-65a6bd3aa1055.webp Foto: AP PhotoMarkus Schreiber via Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Davos gde će boraviti do 19. januara na Svetskom ekonomskom forumu.

O ukidanju platnog prometa od strane Prištine

Obraćajući se medijima, Vučić je rekao da je najava iz Prištine da zabrane upotrebu dinara, a reč je o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom dovodi u pitanje sve procese.

 ''Najava koju dobijamo iz Prištine da se spremamo da se spremaju da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralmnom Srbijom odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u Poštansku štedionicu, u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini ne samo da nas zabrinjava već dobvodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloiga i svega drugog'', rekao je Vučić.

Dodao je da će upravo to zato biti ključna tema večeras u razgovoru sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O'Brajenom, kao i to ko i zašto i kako se naoružava, i šta je to što je učinjeno u u skladu sa međunarodnim poravom a šta je to što nije.

Veoma je važmo, kako je dodao, da Srbija sa SAD, kao vodećom silom sveta, postigne što je moguće viši stepen razumevanja. 

''Ko zašto i kako se naoružava, šta je to što je učinjeno a šta nije, o svemu tome se razgovara. Razgovarao sam sa šeficom svetske trgovinske organizacije, mnogim uticajnim ljudima'', rekao je Vučić.

On je dodao i da je u društvu belgijskog kralja i kraljice slušao izlaganje  savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena na Forumu u Davosu.

Saliven je, kako je dodao, govorio o četiri ključne teme - odnosu Amerike i Kine, sukobu u Ukrajini, sukobu u Gazi i Crvenom Moru sa Hutima, ali i o Severnoj Koreji i Iranu.

U subotu predstavljanje plana za razvoj zemlje

Vučić je i dodao da će u subotu predstaviti veoma važan plan za razvoj zemlje i realni rast životnog standarda građana i istakao da plan predviđa da prosečna plata dostigne 1.400 evra do kraja 2027. godine.

"Mi očekujemo da plate budu i izaći ćemo sa tim planom do 1.400 evra do kraja 2027. godine. Znači, gotovo četiri i po puta tačno više nego što je bilo pre 2012. godine. Dakle, za samo 15 godina, ne u dinarima, već u evrima, četiri i po puta porašće plate zaposlenih, ne u javnom sektoru, već i u javnom i privatnom sektoru Srbije", naglasio je Vučić.

Kada je reč o inflaciji i rastu plata, predsednik kaže:

"Reći ćete - koja je stopa inflacije? Da pokrijete, možda bi bilo dovoljno da bude za 40 odsto, možda i 45 odsto veća plata, da bude do nekih 500 evra i da kažete da vam je na istom nivou. Ali će biti 1.400 evra, biće od toga tri puta više i govorimo o realnom povećanju životnog standarda građana. To je ono za šta se borimo", rekao je Vučić. 

Podsetio je na povećanje plata medicinskih sestara i lekara, i istakao da će ono biti višestruko veće i u obimu i proporcionalno od svega do sada o čemu je pričao.
"Mi sad nemamo nikakve izbore. Nemamo ništa. Za nas je važno samo da pokažemo ljudima šta ćemo da radimo i da zajednički u to uđemo. Da tražimo pomoć i podršku, učešće, da i oni zarade, ali da doprinesu svojom radom, trudom i onima koji drugačije misle, svima koji drugačije misl da pružimo ruku da pokažemo - ovo je naša zemlja", naglasio je Vučić.
Istakao je da mi nemamo drugu zemlju od Srbije i pozvao sve da se za nju bore.

Prema njegovim rečima slede velike promene u medicini, obrazovanju, zaposlenosti, reindustralizaciji i mnogim drugim temama. Predsednik je istakao da mora da se požuri sa energetskim projektima.

Važnost EXPO-a

" Idemo dalje u nove industrijske zone, kako da privlačimo investitore, da idemo u integralni razvoj. Za nas je važan Expo, važan da izgradimo celu Srbiju, ambulante po celoj Srbiji, od Kikinde, Loznice, Vranja do Leskovca. Nije to samo Surčin i centar Beograda, koji će svakako da budu uređeniji i novo lice grada. Želimo celu zemlju da izgradimo, zato ćemo o celoj zemlji da govorimo", istakao je Vučić.

Vučić je i najavio da će za mesec ili dva biti otvoren novi termo blok u Kostolcu.

"Konačno ćemo sada za mesec ili dva da otvorimo jedan termoenergetski blok u Kostolcu, posle 40 godina da smo nešto uradili", rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da 40 godina nijedan veliki energetski objekat nismo izgradili.

"Ali sad moramo da požurimo. Sad moramo da požurimo sa zelenom energijom, moramo da požurimo sa RHE Bistrica, moramo da požurimo sa bezbroj energetskih projekata, sa rudarstvom. Da vidimo šta ćemo da radimo. Imamo još mnogo mesta gde imamo zlato u Srbiji", rekao je Vučić.

Podsetimo, tokom boravka u švajcarskom gradu Davosu, predsednik Vučić imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim i evropskim zvaničnicima, kao i brojnim predstavnicima međunarodnih organizacija, finansijskih institucija i vodećih globalnih kompanija, navedeno je u saopštenju.

Godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (SEF) u Davosu počeo je juče i trajaće do 19. januara, a na njemu će učestvovati više od 100 predstavnika država, sve glavne međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF, kao i lideri civilnog društva i stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()