Vučić iz Davosa: Pesimista sam da će Srbija ući skoro u EU

Predsednik Vučić učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

19.01.2023. 17:10
  • Podeli:
vučić godišnja vladimir šporičić tanjug-63b5b87714d83.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Nakon niza bilateralnih susreta, između ostalog i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenković, presednik Vučić se po drugi put obraća iz Davosa gde se održava Svetski ekonomski forum.

Tokom jučerašnjeg obraćanja presednik Vučić je naglasio da je pred Srbijom jedna od najtežih godina.

'Pesmista sam po mogućnosti ulaska Srbije u EU'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prethodno danas učestvovao na panelu "Widening Europe's Horizons -  Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena?" i tom prilikom je istakao da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

On je kazao i da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na sve zemlje regiona.

 "Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

"Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari", naglasio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

"U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

"Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro", dodao je Vučić. 

Na panelu, u Kongresmom centru Foruma, učestovali su i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.

Obraćanje predsednika Vučića nakon Panela

Vučić je sa tim panelom završio trodnevno učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.
Evropska politička zajednica je međuvladina organizacija za političke i strateške diskusije o budućnosti Evrope, a čine je 44 evropske države, kao i predstavnici EU.

Obraćajući se iz Davosa, Vučić kaže da je stekao utisak da u ovim ratnim uslovima svi misle da svi moraju da misle potpuno iste.

"Zadovoljan sam i ponosan što sam mogao da predstavim Srbiju na racionalan način, što smo mogli da pokrenemo neka pitanja", rekao je predsednik Vučić obraćajući se iz Davosa, govoreći o nizu dobrih susreta koje je imao na Svetskom evropskom forumu.

Govoreći o razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenković, Vučić je naglasio da je razgovor bio otvoren i da su dvojica državnika jedan drugome rekli šta zemlje jedna drugoj zameraju.

Predsednik Vučić je naglasio i sastanke sa predsednikom i predstavnicima Južne Koreje, rekavši da se za radna mesta i investicije mora boriti, i da to nisu rezultati samo jednog sastanka.

Kao najvažniju vest dana okarakterisao je informaciju da je Srbija izašla na tržište obveznica.

Vučić se osvrnuo i na dolazak Miroslava Lajčaka sa savetnicima u Beograd koji je najavljen i izrazio svoje očekivanje da će razgovori biti teški.

Svetski ekonomski forum u Davosu, koji će okuplja poznate političare i ekonomiste, ali i druge ugledne ličnosti u svetu, počeo je 16. januara i trajaće do petka 20. januara.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()