Vučić iz Njujorka: Kurti je krenuo u poslednju operaciju čišćenja Srba sa KiM

Predsednik Vučić se obratio iz Njujorka pred govor koji će imati u četvrtak pred GS UN

20.09.2023. 18:59
  • Podeli:
vučić skoplje rade prelić tanjug-64ff04b2cce0b.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku gde će učestvovati na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tražiće se hitna sednica SB UN

Obraćajući se iz Njujorka, Vučić je naglasio da se intezivno vode razgovori sa međunarodnim predstavnicima oko Kosova i Metohije te dodaje da je sada jasno posle pretnji da će Srbi da pate i plate, da je Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u cilju čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

"Preduzimamo sve što je u našoj moći i da želimo da iskoristimo sva politička sredstva, ali da znamo kakav nam je posao u zaštiti našeg naroda", rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je pozvao međunarodne predstavnike da reaguju i rekao da je razgovarao sa mnogim međunarodnim predstavnicima te da će tražiti pomoć i od Kine.

Vučić je rekao da se vode intenzivni razgovori sa međunaronim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

"Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etiničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM", rekao je Vučić novinarima.

Preuzimamo sve što je u našoj moći i želiml da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva, poručio je Vučić.

Vučić je najavio da će tražiti i sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN vezano za KiM, te da neće dozvoliti da se za par dana reši ono što su naumili te ukoliko nam se ne dozvoli sazivanje hitne sednice, to će biti signal.

Različiti aršini za Srbiju i Ukrajinu

"Očigledno je ko je ovde kriv, kao i da je jasno ko podržava Kurtija, pa će se sve jasno videti čak i ako odbiju hitnu sednicu. U subotu ili u nedelju ćemo razgovarati o tome i doneti konačnu odluku", rekao je predsednik.

"Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je devet da imamo na svojoj strani", pojasnio je Vučić.

Vučić je rekao da će glavna tema njegovog govora u Njujorku biti glavni principi međunarodnog prava, kao i Kosovo i Metohija, te govorio o razlici u postupanju prema Srbiji i Ukrajini.

Najavio svoj sutrašnji govor i zamoliko građane Srbije da čuju govor te najavio da će govoriti istinu.

"Govoriću istinu i činjenice i verujem da se mnogima neće dopasti", rekao je Vučić i nagovestio da postoji mogućnost da ga prekinu ali da on to neće dozvoliti.

"Verujem da se moj govor mnogima neće svideti, jer je puno licemera u svetu. Ako principe koristimo samo onda kada nam odgovara, onda to više nisu principi, nisu načela", rekao je Vučić.

Govoreći o Ukrajini, ukazao je da se ne poštuju isti principi međunarodnog prava kada su u pitanju KiM i Srbija i Donbas u Ukrajini.

"Mi samo tražimo da kako se poštuje u Ukrajini, da se poštuje i kod nas, a to je teritorijalni integritet Republike Srbije. Biće interesantno, ja sam uzeo i izvadio od prethodna dva dana sve što su govorili, od predsednika Bajdena koji je imao veoma dobar govor, usaglasio bih se s njim, samo da nije imao drugu praksu kada je reč o Srbiji", pojasnio je Vučić uoči svog sutrašnjeg govora pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Hoće li za nas biti kasno ili ne to je već drugo pitanje, a možete da vidite da i oni sa zapada i oni sa istoka, dižu glavu i počinju međusobno da se ujedinjuju i da traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratni proces. Kako da ekonomija ide napred, da ljudi žive bolje", rekao je Vučić.

"Samo tražimo da nam se obraćate sa poštovanjem, da nam ne vređate inteligenciju. Da nam ne govorite o jednim principima za Ukrajinu, a potpuno drugačijim za Srbiju. Kada smo krivi, recite "krivi ste", ali kada nismo nemojte da govorite da jesmo. Nemam problem sa tim koliko će neko tekstova da plati protiv mene, ili priloga da objavi. To je jedna borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici. Borba će biti duga, ne laka, ali sam siguran da će slobodarski svet da pobedi", dodao je Vučić.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra 2023. godine.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()