Vučić iz Njujorka: Pred UN govoriću o poziciji Srbije i o narušavanju principa međunarodnog prava

Predsednik Vučić će u narednih nedelju dana učestvovati u radu GS UN

22.09.2024. 16:47
  • Podeli:
vučić-66ec1d3dec1f8.webp Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku gde će u narednih nedelju dana učestvovati u radu Generalne skupšine Ujedinjenih nacija i odakle se obratio javnosti.

"U Njujorku ću imati mnogo važnih sastanaka,  danas Samit o budućnosti, razgovor sa Redžepom Taipom Erdoganom, u utorak pred UN govoriću o poziciji Srbije, pogledu u budućnost, ekonomiji, ali i narušavanju principa međunarodnog  prava", rekao je na početku svog obraćanja presednik Vučić.

Vučić je istakao da će u okviru Generalne skupštine UN održati govor u utorak između 19.30 i 20 sati po srpskom vremenu i da će govoriti pre svega o narušavanju svih principa međunarodnog javnog prava, kao i o AP KiM.

"Glavni deo za nas je 24. septembar, utorak, negde oko 19:30 ili 20 sati po srpskom vremenu. Tako da sad ne mogu baš tačno da kažem jer to nikad ne znate da li će neko da govori 10, 15 ili 20 minuta, da li će neko da se ne pojavi i tako dalje, ali to je to. Tako da mislim i verujem da ćemo imati mnogo, mnogo susreta", rekao je Vučić novinarima.

Najavio je da će u ponedeljak krenuti i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju rezolucije u Srebrenici, kada smo uspeli da većinu sveta imamo na strani koja ne želi osudu Srbije. 

"I to je veliki uspeh i mi ćemo se susresti sa Vang Jiem i sa Micotakisom i drugima", rekao je Vučić.

"Antonio Gutereš je postavio pet tačaka, a to su održivi razvoj, dva su mir i bezbednost, pa energetika i klimatske promene, mladi i njihova budućnost, i poslednja je transformisanje upravljanja. Kroz rezolucije koje su donosile UN došlo se do toga da svi opet traže rešenja o multilateralizmu. Ali ono što ja mogu da kažem je da postoji globalni jug, i velike zapadne sile. Velike su razlike između njih, pa i oko načina finansiranja. Zapad neće da ruši svoju finansijsku arhitekturu", istakao je on.

Ističe da postoje i razlike po pitanju mira i bezbednosti, kao i oko vladavine prava i upravljanja državama.

"Zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su dobre i prihvatljive, ali ima delova koji vuku na vouk (woke) pokret. I postoje druge zemlje koje bi da istaknu porodične vrednosti. Biće i Šolc na ovom samitu, govoriću i ja. Verujem da će mi pet minuta biti dovoljno da iskažem sve što mi je potrebno. Posle toga ću imati bilateralu sa Erdoganom, posle dugo dugo vremena. Postoje stvari zbog kojih nismo srećni, ali postoji i mnogo dobrih stvari koje razvijamo. Naša razmena je 2023. izašla na 2,3 milijarde ", rekao je predsednik.

Vučić kaže da nije siguran da li će se sastati sa Netanjahuom, pošto je pomerio dolazak u Njujork.

"Imaćemo i poslovne razgovore, i sa Filipom Morisom, i drugim kompanijama koje rade u Srbiji a sedišta su im u SAD. Glavni deo za nas je 24, u utorak, negde oko 19 i 30 ili 20 časova po srpskom vremenu. Ne mogu baš tačno da kažem kada. Imaćemo mnogo susreta, a ja u ponedeljak krećem i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju Rezolucije o Srebrenici. Susrešću se i sa Vang Jiem, i Micotakisom, i Hristodulidisom. Mnogo, mnogo važnih razgovora", kazao je on.

Predsednik dodaje da ćemo danas videti samo deo njegovog govora, i da će govoriti o poziciji Srbije, njenom pogledu u budućnost, o ekonomiji, ali i o rušenju svih principa međunarodnog javnog prava.

"Tragikomično je kada ti veliki jedni drugima prebacuju ko je pogazio koje norme, a svi su gazili. A mi mali moramo da se vezujemo za to i da gledamo kako da preživimo i gledamo napred", naglasio je Vučić.

On je govorio i o daljim sastancima, i kaže da tu nisu mere koje će rešiti naše probleme, već su to mere koje se moraju preduzeti kako bi se rešili osnovni problemi našeg naroda.

" Jedina daska na kojoj možemo da stojimo je Briselski sporazum, a oni hoće da ga ukinu! Kako ljudi ništa ne razumeju, i prave se da ne razumeju ništa. To vam je kao kada je svima u sportu kriv nekakav Vučić, al ne mogu da objasne kako to i u Evropi gube svaku utakmicu", dodaje predsednik.

Ističe da veruje da će mu govor biti interesantan, i da je siguran da će kao i prethodnih puta biti najgledaniji i najčitaniji.

"Od jutros rano smo radili na svemu, videli smo se sa mnogim ljudima. Pričali smo i sa ljudima iz IKT sektora, to nam je važno zbog našeg razvoja. Video sam i da je Ana imala dobre sastanke, i sa ljudima iz BMW-a. Imaćemo te velike političke razgovore, ali i zapažen deo ekonomskih konsultacija. Mislim i da se sa Kristalinom Georgijom sastajem večeras. To nam je strašno važno, sa njom imamo izuzetan odnos, ona je na čelu MMF, najvažnije institucije", naglasio je predsednik.

Dodaje da su odlične vesti što narodne banke širom sveta spuštaju kamatne stope, i da pad cene nafte snižava inflaciju.

"Ali i dalje nema rasta. Evropa mora da završava rat, o tome ću govoriti na svakom mestu! Mislim da su i Šolc i Makron to jasno razumeli. Pojede nas rata, imali bismo preko pet stopu rasta, bolje bismo živeli svi", ističe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN privremene institucije samouprave u Prištini nemaju prava na postojanje i formiranje bilo kakvih oružanih snaga.

 "Nije to nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije, ali može da ugrozi opstanak Srba na Kosovu, nema nikakve sumnje", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra odbrane privremenih institucija samouprave u Prištini u kojima je najavio transformaciju tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

On je podsetio da je po Rezoluciji 1244 tzv. OVK morala da bude rasformirana, a umesto toga je, kako kaže, Priština napravila svoju vojsku.

Vučić je ocenio da se rat u Evropi (sukob u Ukrajini) mora što pre završiti, kao i da bi Srbija i Evropa imali veći ekonomski rast da rata nema.

Najavio je susret u Njujorku sa predsednicom MMF-a Kristalinom Georgijevom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()