Vučić iz Verone nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim: Plodonosni razgovori o Otvorenom Balkanu

Predsednik Vučić se nalazi u poseti Italiji

02.04.2023. 12:41
  • Podeli:
vučić rama kovačevski instagram buducnostsrbije av-64295b2a6fc02.webp Foto: Instagram@buducnostsrbijeav

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao se danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Dogovori oko radnih dozvola i identifikacionih dokumenata

Trojica lidera, nakon susreta, obilaze “VINITALY 2023” i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će vina predstaviti izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Kako je ranije najavio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, vinski sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana” predstaviće se na najvećem svetskom sajmu vina VinItaly u Veroni od 2. do 5. aprila, pred više od 25.000 kupaca iz celog sveta. Na štandu Open Balkan koji je organizovala PKS na sajmu u Veroni predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

" Imali smo plodonosne razgovore o pitanjima koji se tiču pitanja Otvorenog Balkana. Razgovarali smo kako možemo da otklonimo sve prepreke, da omogućimo slobodnu trgovinu i protok roba usluga i kapitala. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima što se tiče bezbednosti hrane i kako bi obezbedili pristup drugim zemljama", rekao je predsednik Vučić u svom javljanju iz Verone i dodao da je razgovarano i o elektronskim kartama za sve ljude, da mogu da budu usaglašene. 

"Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se d akažem, osnova ekonomske saradnje među nama", rekao je Vučić.

"Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone. Mislim da će biti veoma važno. Takođe, razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane", rekao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

"Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prenosi neku vrstu robe oni 30 posto voze, a 70 odsto provedu na granicama", istakao je Vučić, obraćajući se novinarima.

Sa Ramom o kooperaciji dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o saradnji i kooperaciji dve zemlje.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne postoje ekonomski razlozi da dođe do prekida odnosa, kao i na pitanje o KiM i odnosima Albanije i Srbije i bilateralnim sastancima na koje dve države gledaju različito, Vučić je rekao: 

"Moram da priznam da se ne slažem sa vašim mišljenjem, Edi i ja pričamo o saradnji i kooperaciji, možda imamo nekad oprečne izjave, ali kao što je primetila Brnabić, ekonomija jeste osnova odnosa dve zemlje".

Dodao je da je bitno da se građani tih zemalja osećaju sigurnim i dobro primljenim kad odu u druge zemlje.

"Vodimo odgovornu politiku kao što rade ozbiljni ljudi, lako je dobiti političke poene vređajući nekog drugog. Znamo koje su razlike između nas, možemo da živimo sa tim, zato što naši ljudi moraju da žive jedni sa drugima. Verujem u buduća prijateljstva srpskog i albanskog naroda i verujem da je odnos bolji nego što je bio zahvaljujući našim albanskim prijateljima" rekao je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()