Vučić: Kreće bitka za posao, cena struje ostaće druga najniža u Evropi

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija zimu završiti sa svim rezervama gasa u Banatskom Dvoru kao i u Mađarskoj te da ćemo imati drugu najnižu cenu električne energije u Evropi.

04.01.2023. 18:15
  • Podeli:
vučić godišnja vladimir šporičić tanjug-63b5b87714d83.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Presednik Srbije Aleksandar Vučić održao je godišnju konferenciju na kojoj je govorio o mnogim pitanjima vezano za Srbiju u proteklom razdoblju, ali i u godini pred nama. Na početku svog obraćanja predsednik se zahvalio na podršci Srbiji naglasivši da je 2022. završila tako da ne možemo da budemo zadovoljni i da je Srbija uspela da sačuva finansijsku stabilnost i rast u ekonomiji.

'Nikad dosad nismo imali ovako dobru ekonomiju'

"Imamo rast između 2,3 i 2,5 odsto, uspeli smo da podignemo najviše u Evropi plate i penzije, uprkos činjenici da su svi bili izloženi stopi inflacije koja je jednaka ili veća stopi inflacije u Srbiji", rekao je Vučić, rekavši da je stopa javnog duga Srbije na današnji dan ne prelazi 55 odsto.

Vučić je potom najavio i da neće menjati Ustav te da je ovo njegov poslednji predsednički mandat i da neće ostati ni na čelu stranke. 

"Naša stopa javnog duga je u prvi pet u Evropi, a stopa rasta među prvih tri u Evropi. Kada sam postao premijer javni dug je bio na 79 odsto, a sada je na 55 odsto", naglasio je Vučić, rekavši da stopa nezaposlenosti u Srbiji nikada nije dosad bila 8,9 odsto.

Što se tiče priliva direktnih stranih investicija Srbija ima sama 62 odsto svih SDI na Zapadnom Balkanu, rekao je Vučić, i naglasio da to govori o našem uspehu, o uspehu Srbije.

Sa 33,7 milijardi BDP-a iz 2012. godine skočili smo ove godine do  60,3 milijardi, pojasnio je Vučić ekonomsku stabilnost zemlje.

On je istakao da je kurs dinara od 2018. godine čvrst kao stena, rekavši da očekuje da će prosečna plata u martu biti 735 evra, a porasle su i penzije, istakao je Vučić.

'Sačuvali smo zemlju od rata i nestabilnosti'

"Mi smo u prethodnih 10 godina sačuvali od rata, od nestabilnosti, podigli smo je sa kolena", rekao je Vučić.

U prethodnih 10 godina zaposleno je više od 400.000 ljudi, 2012. godine bilo je 1,8 miliona zaposlenih a 2022. godine 2,4 miliona zaposlenih, iako je u zemlji skoro pola miliona ljudi manje od poslednjeg popisa.

Predsednik je upozorio da će ova godina biti teža od prošle na svetskom nivou, pojašnjavajući kako se zemlje u okruženju moraju zaduživati, podsetivši da smo od UAE dobili novac po stopi od 3,00 odsto i da imamo 500 miliona tona kubnog gasa u rezervi i da smo dosad povukli 70 miliona gasa.

"Nakon završetka zime, u martu Srbija će imati  276 miliona kubnih metara rezervi gasa u Banatskom Dvoru i oko 100 miliona tona u Mađarskoj te 1,144 miliona tona uglja u rezervi. Cena električne energije biće druga najniža u Evropi", pojasnio je Vučić.

Zadatak je da održimo ovu rekordnu stopu nezaposlenosti na ovom nivou, rekao je Vučić.

Plan za 2023. godinu

Predsednik Vučić objavio je svoj plan za ovu godinu u kome, kako kaže, hoće da pokaže da je Srbija važnija od partije i od svega. Kao primer najavio je da će Norvežani preuzeti rukovodeća mesta u energetskom sektoru.

Najavio je povećanje penzija i plata i izneo podatke o prehrambrenoj sigurnosti, najavivši da imamo suncokreta u rezervama za 30 meseci, rezerve pšenice za 20 meseci i rezerve kukuruza za 13 meseci.

Zadatak je da održimo ovu rekordnu stopu nezaposlenosti na ovom nivou, rekao je Vučić.

"Moramo da sačuvamo naša preduzeća jer sada kreća bitka za posao. Moramo da sačuvamo rekordno nisku nezaposlenost. Zato držimo niske cene struje", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da će 2023. godina uprkos svemu biti godina daljnjeg razvoja, te da očekuje i novi rast plata.

"Benzina imamo za 90 dana, dizela za 77 dana", istakao je Vučić i najavio promene u zdravstvenoj nezi, dualnom obrazovanju, IT sektoru i povećanje plata u Vojsci Srbije gde će, kako kaže, plate prelaziti 2.000 evra.

Vučić je rekao, što se nataliteta tiče, najgora situacija u Beogradu gde je stopa nataliteta najniža i najavio tokom godine nova prava za porodilje i trudnice te da će država izlaziti sa novim, dodatnim programom.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Vučić je naglasio da će do kraja godine biti završena deonica do Požege, potom Surčin-Novi Beograd i nakon toga, kako kaže, otvaramo Niš-Merošina deonicu, 5.5 kilometara, pa idemo ka Prokuplju, kaže Vučić.

Najavljuje da će nakon toga biti završena deonica auto-puta do Kruševca, potom se otvara deonica Ruma-Šabac duga 23 kilometra.

"Do kraja 2024. završavamo Kuzmin-Sremska Rača. Onda Pakovraća-Požega, sa najdužim tunelima Munjino brdo i Laz, završavamo do kraja godine", istakao je Vučić, rekavši da je za 11 godina izgrađeno više nego za prethodnih 70 godina.

Teški izazovi na KiM

Pred nama su teški izazovi što se tiče KiM. Želeli smo mir, jedva smo ga sačuvali, niti jedne sekunde nismo provocirali, pojasnio je Vučić i naglasio da Srbija nije povukla niti jedan jednostrani potez te da je KiM po Ustavu Srbije deo naše teritorije i da se ne stidimo našeg naroda na KiM.

"Danas kako stvari stoje u svetu čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost KiM, svega 84 nedvosmisleno ne priznaju", kaže Vučić rekavši da tri nisu do kraja se izjasnile i da ih je devet povuklo priznanje.

"Nastavljamo borbu, želimo mir sa Albancima i ne želimo da bežimo od svih šest sporazuma koji smo sa njima potpisali", rekao je Vučić.

"Ova godina neće biti laka ali ako budemo jedinstveni, niko ne može da slomi Srbiju. Očekujem još jednu dobru i poztivnu godinu za Srbiju, nastavak rasta, očekujem da Srbija nastavi putevima uspeha i pobede", zaključio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Nemačku doživljava kao najvažnijeg partnera Srbije i da je to posebno bilo vidljivo za vreme bivše kancelarke Angele Merkel, naglašavajući da je spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom veća od sedam milijardi evra ali je naglasio da je način na koji se traži uvođenje sankcija Rusiji "brutalno mešanje u našu politiku".

Na pitanje koje je rešenje koje Srbija ima i šta bi mogla da stavi na sto kao svoj predlog, Vučić kaže bi to bio niz kompromisnih rešenja za naš narod na KiM i Srbiju. 

Za KiM kompromisna rešenja

"Spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali moraju biti kompromisi, a ne poniženja. Što se tiče Kurtija, do sada se pet pregovarača promenilo iz Prištine, ostao je jedan te isti iz centralne Srbije. Uvek su me razbijali, kako pišu neki mediji, samo je narod uvek bio zadovoljniji, dok je u Prištini bilo sve gore". rekao je on.

Govoreći o stranačkim pitanjima, on je istakao da SNS ima najveću homogenost i to od 60 odsto.

Odgovarajući na pitanje o nastavku pregovora sa privremenim prištinskim institucijama, Vučić naglašava da očekuje dolazak Dereka Šolea 11. ili 12. januara.

Upitan za izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića o Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, i ujedinjavanju sa Republikom Srpskom, rekao je da srpsko jedinstvo ne bi trebalo nikome da smeta.

"Podrazumeva se da se ujedinjujemo, u smislu jezika i kulture, i to mi govorimo svaki dan. Srpsko jedinstvo kao i svako jedinstvo ne bi nikome trebalo da smeta. Želim sve najbolje narodu u RS, ne rušeći intergritet BiH. Baš kao što je rekao ministar Vučević", dodao je predsednik.

Predsednik kaže da vidi kako Priština forsira francusko-nemački nacrt, i da se ponašaju kao da mi to ne smemo da odbijemo.

"Broj Srba na KiM je uvek manje pod pritiskom, sada gubimo jedan do tri posto na godišnjem nivou. Toliko gubimo i u zapadnoj Srbiji. To je zbog teškog života pod albanskom čizmom, a u zapadnoj Srbiji jer nemamo dovoljno dece", naglasio je predsednik i svoju godišnju konferenciju završio rečima da nema predaje.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()