Vučić na radnom ručku sa Boreljom i Lajčakom

Prethodno su Borelj i Lajčak u Parizu razgovarali i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem

11.11.2022. 14:05
  • Podeli:
Tan2022-11-3_132944892_5 Aleksandar Vučić Tanjug Strahinja Aćimović-1667554112998.webp Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Parizu gde prisustvuje mirovnom forumu, sastao se na radnom ručku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Očekuje se da će fokus ovih razgovora biti situacija na Kosovu i Metohiji, a posle susreta očekuju se izjave za medije.

Borelj i Lajčak su u Parizu razgovarali i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a teme su, kako prenose prištinski mediji, bile primena odluke o registarskim tablicama, dijalog dve strane kao i najnoviji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

Boreljov portparol Peter Stano izjavio je da odvojeni sastanci sa Vučićem i Kurtijem imaju za cilj produžetak napora Unije da pomogne stranama da smanje tenzije i naprave napredak u dijalogu u kome EU posreduje.

'Francusko-nemački predlog – dobra osnova'

Kurti, koji je ranije danas razgovarao sa Borelom, je izjavio da ne smeju da se odlažu razgovori o pravno obavezujućem sporazumu, dok se rešavanju aktuelna pitanja.

On je na svom Tviter nalogu objavio da se sa Borelom sastao, uoči sesija Pariskog mirovnog foruma, kako bi prodiskutovali "briselski predlog" o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji podržavaju Francuska, Nemačka i Sjedinjene Američke Države.

Glavne teme razgovora bile su dijaloga Beograda i Prištine, primena odluke o registarskim tablicama i poslednja dešavanja na Kosovu, saopštile su prištinske vlasti.

Kurti je istakao da francusko-nemački predlog, koji ima podršku SAD i EU, služi kao dobra osnova za dalju diskusiju i postizanje okvirnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom, uz međusobno priznavanje.

Govoreći o nedavnim dešavanjima na severu Kosova, on je ponovio da je vlada Kosova pokazala odlučnost za vladavinu prava i posvećenost održavanju mira i bezbednosti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()