Vučić nakon sastanka sa Tuskom: Poljska izuzetan partner Srbije, razgovarali smo o KiM i ratu u Ukrajini

Predsednik Vučić imao je danas sastanak tet-a-tet sa poljskim premijerom Tuskom

24.10.2024. 12:57
  • Podeli:
aleksandar vučić donald tusk jadranka ilić tanjug-671a269877dc2.webp Foto: Jadranka Ilić Tanjug

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Poljske Donaldom Tuskom koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji. Nakon sastanka tet-a-tet usledio je plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih Vučićem i Tuskom.

Nakon plenarnog sastanka delegacija usledile su izjave za medije predsednika Vučića i premijera Tuska.

Tusk je ranije danas razgovarao i sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, a održana je i plenarna sednica delegacija vlada Srbije i Poljske.

 Nakon sastanka obratila su se dvojica lidera, prvo poljski premijer, potom srpski predsednik.

Izjava predsednika Vučića

"Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa poljskim oremijerom, jednim od najvažnijih lidera. Želim da se posebno zahvalim Tusku,   jer je i kao predsednik Evropskog saveta dolazio u Beograd i često donosio najbolje poruke za Srbiju još 2018. godine, kada su, kako je rekao, postojale brojne sumnje oko evropskog puta i da li Evropa želi Srbiju. Danas je Poljska izuzetan partner za Srbiju, naši bilateralni odnosi su sve bolji, naša ekonomska razmena raste. Poljska nam je sada na 7, 8, 9. mestu. Naši biznismeni imaće susrete", rekao je Vučić na početku obraćanja.

"Razgovarali smo i o svim političkim temama, o onome što Srbiju čeka na evropskom putu. I Tusk i Micotakis preneli su mi veoma značajne poruke po pitanju Srbije i članstva u EU. Mi smo dugo razgovarali i ti razgovori su od izuzetnog značaja. Ja sam zamolio Tuska da me sasluša pre svega po pitanju KiM, izneo mu činjenice. Zahvalan sam mu na tome što je želeo da čuje našu stranu", rekao je Vučić.

"Govorili smo o globalnim pitanjima, o ratu na Bliskom istoku, Ukrajini. Pošto je on kriv što ja nisam u Kazanju, neću da krijem premijer Tusk bi želeo punu usklađenost po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji. Želeo sam u toj ličnoj noti da kažem da sam zahvalan što ste ovde, ovo je za mene velika čast i nadam se da ovo nije poslednji put da ste tokom svog mandata u Srbiji. Molim vas da dolazite što češće. Radujem se vašim novim dolascima, hvala vam na podršci evropskom putu Srbije", kazao je Vučić.

Izjava Donalda Tuska - obratio se na srpskom

"Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije Evropska unija nije kompletna. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima. Za Poljsku su važni bilateralni odnosi sa Srbijom. Moj prijatelj Vučić mi je rekao da bi voleo da uskoro vidi ovaj region u EU", kazao je Tusk, na srpskom jeziku, zbog čega je dobio pohvalu predsednika Vučića, kao i aplauz prisutnih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()