Vučić: Ne prihvatamo nezavisnost Kosova, imamo dovoljno hrane i gasa, gradimo novi naftovod

Za Srbiju je neprihvatljivo da Kosovo bude članica Ujedinjenih nacija, pojasnio je Vučić.

08.10.2022. 10:13
  • Podeli:

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije vezano za važne političke i ekonomske odluke naše zemlje.

Na početku obraćanja je rekao da će govoriti o sedam tačaka: o Kosovu i Metohiji, obezbeđivanju energetske stabilnosti, finansijske stabilnosti, obezbeđivanje dovoljne količine hrane, regionalna pitanja i Otvoreni Balkan i mnoga druga.

Najvažnije poruke obraćanja su da nam se nudi nezavisnost Kosova koju Srbija neće prihvatiti, da Srbija ima dovoljne zalihe hrane, da imamo gasa za dva meseca, da će se graditi novi naftovod prema Mađarskoj, ide se na povećanje penzija, povećan je minimalac i mladi će dobiti 5.000 dinara pomoći do Nove godine.

Kosovo i Metohija

Govoreći o KiM, predsednik Vučić je rekao da naša pozicija postaje sve komplikovanija.

"Naše zemlje će pokušavati da reše problem KiM ulaskom Kosova u UN, misleći da time rešavaju evropske probleme i da izbiju argument Kosova iz ruku Vladimira Putina", rekao je na početku Vučić i dodao da je na stolu predlog Francuske i Nemačke.

"Nisam siguran da možemo da prihvatimo taj predlog", rekao je na početku Aleksandar Vučić.

"Ići će se u dva koloseka, koji ne menja arhitekturu, koji prihvata kosovske zahteve", pojasnio je Vučić.

"Naša najveća greška je bila ta kad smo prihvatili da EU vodi procesom rešavanja konačnog statusa Kosova i Metohije. Bez obzira na potpisan Briselski sporazum, mi nismo uspeli na ozbiljan način da postavimo pitanje Zajednice srpskih opština i svaki put bi rekli drugi put", pojasnio je Vučić, dodavši da bi svaki put kada bi se poteglo to pitanje Albanci izazvali krizu.

Vučić je i podsetio da Albanci žele da Srbi formiraju ZSO kao nevladinu organizaciju, ali da ih niko ne opominje zbog toga.

"Suština tog dokumenta je da Srbija dozvoli ulazak Kosova u sve institucije, uključujući i UN. Zauzvrat bi Srbija dobila je verovatno brzi ulazak u EU i finansijske pogodnosti", pojasnio je Vučić dokument koji je iznet pred njega vezano za rešenje krize na KiM.

Za Srbiju je neprihvatljivo da Kosovo bude članica Ujedinjenih nacija, pojasnio je Vučić.

Predsednik Vučić je i najavio da će u narednim danima doći do pokušaja ulaska Kosova u međunarodne institucije te da ja naša dužnost da štitimo ustav naše države, ali da su nam izgledi mali te da u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, bar dok je on na vlasti, da prihvatimo nezavisnost Kosova i ulazak Kosova u UN.

Govoreći o kojim je institucijama reč, Vučić je naglasio da 2. ili 3. novembra očekujemo da se donese odluka Biroa komiteta ministara da počne prijem Kosova u Savet Evrope i da je to akcija planirana nekoliko meseci.

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM, dolazi 300 novih vojnika, iz Ilinoisa, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, istakao je Vučić, te dodao da imamo i dolazak britanskih vojnika na KiM i da je sve to deo psihološkog pritiska.

Energetska stabilnost Srbije

Zdravstvena, finansijska, energetska stabilnost, hrana i snaga armije jedne zemlje izašli su sada u prvi plan nakon krize vezano za rusko-ukrajinski stabilnost.

U tom smislu Vučić je najavio ulaganje u namensku industriju.

Takođe je saopštio da je potpisao naredbu za sve naše fabrike namenske industrije da 20 odsto naših proizvoda mora biti ostavljeno Republici Srbiji i vojsci.

Govoreći o odluci Evropske unije da uvede sankcije na cenu i uvoz ruske nafte, predsednik Vučić se osvrnuo na energetsku stabilnost Srbije. 

Pre svega, podsetio je da Srbija nije spojena naftovodom sa Mađarskom i da moramo da idemo na dizerfikaciju naftovoda zbog situacije sa Janafom preko koga smo dosad isključivo nabavljali naftu.

"Ideja je da gradimo naftovod i kroz Severnu Makedoniju do Luke Drač, kako bismo premrežili našu zemlju naftovodom. Mogao bi da košta do 100 miliona evra",rekao je Vučić.

Srbija godinama ima samo jedan naftovod "Janaf" i on ide preko Hrvatske, podseća predsednik, a Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač te smo odluči, kako kaže, da se spojimo naftovodom sa Mađarskom tako da bismo imali mogućnost da biramo između hrvatskog i mađarskog kraka.

Naše naftne rezerve su trenutno 506.000 tona dizel, 119.000 tona benzin i to je dovoljno za 75 dana ukoliko bi nam bilo ko prekinuo dotok do naše rafinerije i 59 dana za benzin.

Vučić je i otkrio da se radi na dva nova skladišta nafte.

Vučić je rekao da ćemo nabavljati iračku naftu koju ćemo dopremati preko Janafa.

Rekao je da imamo i najveće gasne rezerve u istoriji Srbije, 380 miliona tona u Mađarskoj, 280 miliona tona u Banskom Dvoru, pojasnivši da Srbija plaća 332 evra na 1.000 kubnih metara gasa, što je jedna od najnižih cena u Evropi. U Hrvatskoj se plaća  674 evra na 1.000 kubnih metara, u Nemačkoj više od 2.000 evra.

"Sa našim ruskim partnerima nismo uspeli da se dogovorimo više gasnih skladišta", pojasnio je Vučić nedostatak gasnih skladišta u Srbiji, dodavši da određena količina gasnih rezervi i u Rusiji i da imamo dovoljno gasa za dva meseca.

Govoreći o povećanju cena električne energije, Vučić je rekao da kada i dođe do toga, i dalje će Srbija imati najamanju cenu električne energije.

Finansija stabilnost Srbije

"U ovom trenutku imamo dve milijarde evra na računu i javni dug nam je 53,7 odsto" , rekao je Vučić, dodavši da nemamo problem sa 'cash flow'.

Od 1. novembra 9,0 odsto pa potom od 1. januara 12,1 odsto odnosno, prema rečima predsednika, ide se na povećanjem penzija koje će ukupno iznositi od 20,2 -20,8 posto. Time će prosečna penzija biti oko 38.000 dinara.

Minimalna zarada u Srbiji će biti 40.020 dinara.

Kada je reč o obezbeđivanju životnih namirnica, Vučić kaže da je Srbija obezbedila da imamo najjefinije hleb u Evropi – 53,5 dinara hleb "Sava".

Ističe da nećemo imati problema ni sa kukuruzom ni sa pšenicom, kao i da imamo dovoljne količine suncokreta i više nego dovoljno.

"Imamo u zalihama našim 11 miliona kilograma soli i 11 miliona kilograma šećera", rekao je Vučić i dodao da smo četiri puta na dva miliona rezerve konzervi.

Kada je reč o zalihama ulja, kako kaže, 11 miliona litara je u rezervama što je više od 50 dana potrošnje.

"Povećali smo količine i pasulja i graška sve za oko četiri puta u odnosu na podatke koje sam vam dao poslednji put. Tih problema u Republici Srbija bez obzira šta će se dešavati neće biti", naglasio je predsednik.

Od 1. do 15. decembra će ići prijavljivanje, pa će pred Novu godinu biti isplata novih 5.000 dinara mladim ljudima kao novogodišnji poklon.

Zaključno sa septembrom Srbija je privukla 3,11 milijardi evra direktnih stranih investicija, saopštio je Vučić.

U narednih godinu dana završiće se pet auto-puteva odnosno brzih saobraćajnica.

"Verujemo da ćemo do kraja marta završiti Sektor B obilaznice oko Beograda, a onda idemo u dogavaranje Sektora C. Do septembra bi trebalo da bude gotova Ruma - Šabac, a do kraja 2023. brza saobraćajnica do Valjeva", pojasnio je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja je rekao da se nada da će se rok za preregistraciju vozila na KiM produžiti te da ćemo morati da plaćamo skuplju naftu naredne dve godine sigurno.

Vučić se osvrnuo i na Hrvatsku, rekavši da je Hrvatska ostavila za sebe izuzeće za uvoz jednog od naftnih proizvoda iz Rusije koji je potreban za njihovu proizvodnju, a insistirala je da se ta zabrana uvede Srbiji.

Sankcije prema Rusiji

Govoreći o sankcija prema Rusiji, Vučić je naglasio da ćemo se rukovoditi u skladu sa svojim interesima i da nikome ništa ne dugujemo.

"Ovo ne radimo zato što imamo samo korist zbog cene gasa ili što će nas podržati u Savetu bezbednosti, ovo radimo zbog poštovanja međunarodnog javnog prava i zbog poštovanja sebe i elementarnih moralnih principa, jer znamo šta su sakcije nama radile", naveo je Vučić.

"Zadržaćemo takvu poziciju dok šteta koja se bude nanosila Republici Srbiji ne bude toliko veća od svega drugog da ćemo morati da priznamo da je želja nekih da unište poziciju Republike Srbije takva da moramo da prihvatimo neku drugačiju realnost", rekao je Vučić.

Podsetimo, u Pragu na formiranju Evropske političke zajednice sudolovao je i predsednik Vučić gde ga je i dočekala vest o uvođenju osmog paketa sankciji Rusiji koji bi obuhvatao i zabranu uvoza ruske sirove nafte za zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Konkretno, to znači da Srbija više ne bi mogla da uvozi rusku naftu preko Janafa što bi donelo velike finansijske posledice po našu zemlju. Ta odluka je sada odložena do 1. decembra.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()