Vučić neće da prizna Kosovo: Da li će Brisel napraviti izuzetak ili da se ne nadamo članstvu?

Poseta Fon der Lajenove otvorila je nova pitanja

Autor: Zvonko Ninkov
01.11.2023. 19:29
  • Podeli:

Poseta predsednice Evropske komisije Srbiji samo je potvrdila ono što su Fon der Lajenova, ali i drugi evropski zvaničnici, ranije pominjali - od Beograda se očekuje "isporučivanje de fakto priznanja Kosova". 

Kako je odgovor predsednika Vučića bio "da priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju nije pitanje", nameće se dilema da li će Brisel tolerisati to nepoštovanje zahteva kada je to povezano sa evropskim putem Srbije?

Tri su stavke koje Brisel očekuje od Beograda i na koje smo se obavezali usvojenim dokumentima. Prva je demilitarizacija i rešavanje bezbednosne krize, druga je nacrt Statuta ZSO, a treća je primena Ohridskog sporazuma, odnosno mape puta za implementaciju evropskog sporazuma.

"I jasno se kaže u tim dokumentima, u tom putu ka normalizaciji. On nije na stolu, ali je već verifikovan u Evropskoj komisiji. Ljudi kažu nije potpisan, nema šta, on je verifikovan, on važi. Tamo se jasno kažu dve stvari - da će se doneti mapa puta i kad se to završi donosi se neki pravno-obavezujući sporazum", kaže Dušan Janjić ispred 'Foruma za etničke odnose'.

Incidentom u Banjskoj, objašnjava Janjić, Srbija je prekršila Sporazum o normalizaciji odnosa. Sada se od Beograda i Prištine očekuje nepristrasna istraga i utvrđivanje odgovornosti u tom slučaju. 

Ranije zahteve, od Briselskog do Orhidskog sporazuma, ni jedna ni druga strana ne ispunjavaju, kaže Slobodan Zečević, jer su za njih neprijatni.

"Srbija treba da prizna kosovska dokumenta, što podrazumeva i tablice, a znamo da je bilo mnogo rasprave oko toga. Sa druge strane, u narednoj fazi jedan od koraka će biti da se Srbija ne suprotstavlja ulasku Kosova u međunarodne organizacije, a Srbija je upravo to radila svih ovih godina", kaže Zečević iz Instituta za evropske studije.

U takvoj situaciji najteže je Srbima na severu Kosova jer pravne zaštite koju su nekada imali kroz institucije više nema, pa Srbija sve manje može da im pomogne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()