Vučić: Nemačka podržava Prištinu u svemu, čeka nas komplikovana situacija na KiM

'Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom. Kurti pokušava jednostranim potezima da suštinski i de fakto protera Srba sa njihovih ognjišta. To me brine i to je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim'

Autor: Web UNA Srbija
11.11.2022. 16:24
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Žozep Borelj_Foto Instagram buducnostsrbijeav-1668180275234.webp Foto: Instagram / buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je rezultat sastanka predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem – ništa.

Glavna tema razgovora bila je situacija na KiM, rekao je VUčić i dodao da je sa Lajčakom ostao nešto duže kako bi videli da li postoji neki način da se dođe do kompromisnog rešenja.

"Borelj i Lajčak su razgovarali sa mnom o tome šta su imali kao predmet razgovora sa Kurtijem i nisu bili optimistični. Kao što sam znao unapred. Pitao sam da mi dozvole da pogodim šta je rezultat i pogodio sam - rezultat je ništa", rekao je Vučić je u Parizu, odgovarajući na pitanje da li su mu Borelj i Lajčak rekli da li su Kurtiju i Vjosi Osmani preneli srpske zahteve za formiranje Zajednice srpskih opština i ako da li su dobili bilo kakav odgovor.

Vučić kaže da Priština misli da nastavi na silu da vrši dodatni pritisak protiv srpskog naroda na KiM. Navodeći da u Prištini kažu kako se niko ne buni kada im daju ukore za tablice, Vučiće navodi da naravno da neće niko da se buni na ukore, ali da je pitanje šta će biti kada im budu pisali novčane kazne.

Na pitanje da li su Borelj i Lajčak dali neki konkretan predlog za rešenje situacije posle povlačenja Srba iz kosovskih institucija, Vučić kaže da je teško pronaći racionalan predlog u trenutku kada znate ko je kriv.

"Znate da je to Kurti, ali on ima zaštitu veoma moćnih zemalja koje mu kažu samo teraj svoje. Tako da šta može da uradi Borelj, Lajčak, Kurti može da uradi šta god hoće, uvek će imati podršku Nemačke i Velike Britanije", rekao je on.

'Čeka nas veoma komplikovana situacija'

Čeka nas veoma komplikovana situacija na KiM, posebno 21.novembra kada Albanci misle da naplaćuju kazne suprotno Briselskom sporazumu, poručio je Vučić.

"U ovom trenutku ne vidim da je to moguće, jer Priština odbija da se ponaša racionalno i u skladu sa međunarodnim pravom. Kurti pokušava jednostranim potezima da suštinski i de fakto protera Srba sa njihovih ognjišta. To me brine i to je nešto što ne može da vas ostavi ravnodušnim. Ne možete zbog toga da se bavite drugim stvarima", naglasio je on.

'Nemačka pruža podršku Prištini za sve'

Nemačka je ta u EU koja Prištini pruža podršku za svaki njen potez, i ne zanima je što izazivaju skandale povlačeći poteze koji su suprotni Briselskim sporazumom, ukazao je Vučić.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da je centar dijaloga međusobno priznanje, te na pitanje kako reaguju sagovornici iz EU, Vučić je novinarima rekao da u ponedeljak sledi sastanak ministara spoljnih poslova Unije i da će se videti šta će posle toga da "izađe".

"Ja sam skeptičan. Velika Britanija nije članica EU, ali Nemačka jeste i Priština ima podršku Nemaca za svaki svoj potez”, istakao je Vučić, ukazavši da Nemačka, da želi, uvek može da uslovi Prištinu, i vizama i novčanom podrškom za energetiku, kao i podrškom za članstvo u Savetu Evrope – ali da je jasno da Berlin to ne želi.

"Jasno je da su Nemci ti koji im pružaju podršku Prištini za sve protivpravne akte u EU. A van Evropske unije svakako to je Velika Britanija", rekao je Vučić dodajući da je "Priština njihovo čedo, o kojem vode računa".

Kurti: Nećemo više nuditi ustupke Srbiji

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je izjavio da Priština "više neće nuditi ustupke" Beogradu koji, kako kaže, podrazumevaju podelu po etničkim linijama.

On je dodao da je Priština u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom spremna da, kako tvrdi, "pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid", preneo je kosovski portal Reporteri.

Odnosi Prištine i Beograda nisu mnogo bolji nego pre 11 godina, kada je počeo proces normalizacije, a razlog je to što je, prema njegovim rečima, Srbija podbacila u svojoj demokratizaciji i ne bavi se osuđivanjem ratnih zločina, rekao je kosovski premijer na Mirovnom forumu u Parizu.

"Ono što više ne nudimo su ustupci za podelu po etničkim linijama", rekao je Kurti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()