Vučić: Neuspešno završeni razgovori, prihvatili smo kompromisni predlog EU ali Kurti je sve odbio

Predsednik Vučić se obratio iz Brisela nakon završetka sastanka

14.09.2023. 13:55
  • Podeli:
vučić kurti brisel AP PhotoVirginia Mayo via Tanjug-6502f483ba6f1.webp Foto: AP PhotoVirginia Mayo via Tanjug

" Imali smo razgovore i mislim da su oni bezuspešno završili. Svi smo imali svoje predloge, na kraju mi prihvatili kompromisni predlog EU ali Kurti nije prihvatio, pa je sastanak okončan", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja iz Brisela.

Prema njegovim rečima, jasno je da je Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, izbegava da prihvati formiranje ZSO. Vučić kaže da je od poslednjeg susreta bilo 23 eskalacija incidenta na KiM, i da se u poslednja dva meseca toliko podiglo da su sada ti incidenti duplo više zabeleženi nego ikada što je bilo pod bilo kojim drugim vlastima u Prištini.

Odgovarajući na pitanje o kompromisnom predlogu EU, Vučić je pojasnio da je naša strana pristala da, ukoliko bi došlo do formiranja ZSO, onda bi srpska strana prihvatila naše obaveze i nastavila dalje sa procesom.

Vučić je, govoreći o proceduri ponovnih izbora sa severa KiM, rekao da je Kurtiju rečeno da je najbolje da se ide na ostavke gradonačelnika na severu KiM, da je peticija predugačak proces ali Kurti to odbija.

"Ja sam rekao da sam spreman da razgovaram sa Srbima (na severu KiM) kako mi možemo da doprinesemo deeskalaciji sukoba ali do razgovora o tome nije došlo", pojasnio je Vučić.

"Mi smo govorili o racionalnim, pragmatičnim odnosima. Pokrenuli smo pitanje eksproprijacije, iseljavanja Srba iz njihovih institucija. Ne verujem da je tu postignut bilo kakav napredak. Razgovarali smo i o jednoj i drugoj stvari, a ovo je rezultat",  dodao je predsednik Vučić.

Evropski predlog znači da prvo mora da ide ZSO, pojasnio je Vučić, rekavši da je suština u tome kada se pita Kurti da li prihvata da formira ZSO ali nikad ne pristane na to.

"Kaže hoću, ali se prihvati 21 od 22 tačke i ako nema izvršnih ovlašćenja i prema predlogu Eskobara i Šolea", pojasnio je Vučić kako se Kurti ponaša na sastancima.

Evropska unija će izaći sa stavom jasnijim nego što je moj, naglasio je Vučić i dodao je da smatra da je mir u najvećem interesu Srba i Albanaca i da je to nešto sa čim niko ne sme da se igra.

Trilaterni sastanak srpske delegacije i prištinske sa predstavnicima EU završen je u Briselu oko 13,40 časova.

Na sastanku su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Evropski predstavnici prvo su razgovarali sa predsednikom Vučić pa potom sa Kurtijem.

Kako je ranije najavljeno na sajtu EEAS, u fokusu današnje runde dijaloga Beograda i Prištine je primena sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i aktuelna pitanja.

  • Podeli: