Vučić iz Dubrovnika: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali nećemo uvesti sankcije Rusiji

Vučić oštro odgovorio Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku

09.10.2024. 16:57
  • Podeli:
ZELENSKI VUČIĆ PLENKOVIĆ pixsell-67069918e0948.webp Foto: Marko Lukunić Pixsell

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Dubrovniku oštro odgovorio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na tvrdnje o agresiji na Hrvatsku i istakao da su događaji iz devedesetih godina prošlog veka upravo suprotni onome što je Plenković govorio protiv Srbije.

Vučić je rekao tokom plenarne sednice da se ne slaže ni sa čim što Hrvatska tvrdi navodeći da je Plenković govorio protiv Srbije iako je tema na samitu trebalo da bude Ukrajina.

Vučić se nakon sastanka u Dubrovniku naglasio da se ne slažu svi učesnici sa svim pitanjima ali da se slažu svi sa očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Kako ističe predsednik, na samitu je rekao da se njegovo mišljenje donekle razlikuje od drugih ali da je mir najvažniji.

"Srbija stoprocentno vidi stvari drugačije od Hrvatske", rekao je Vučić o svojoj polemici sa Plenkovićem vezano za njegovu tvrdnju da je naša zemlja izvršila agresiju na HRvatsku i naglasio da je, uprkos tome, potrebno otvoriti dijalog na ovu temu sa HRvatskom.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da rebalans hrvatskog budžeta i povećanje dela za naoružanje, rekao je da ne vidi u tome problem niti opasnost od ikakvih sukoba između Srbije i Hrvatske.

"Srbija će nastaviti svoju politiku, podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine što je u skladu sa Poveljom UN i nećemo uvesti sankcije Rusiji. Druga stvar je na kojoj smo insistirali, može da se govori o svakoj vrsti pomoći ali nismo dali da se koristi reč vojna pomoć i kod izraza "okupacije Krima" tražili smo izmenu da se koristi "očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je Vučić, dodavši da ne sedi na dve stolice.

Kaže da je premijer Plenković govorio o agresiji iz 1991. i da mu je odgovorio da Srbija potpuno vidi stvari drugačije u odnosu na Hrvatsku.

 "Ali ću biti sasvim otvoren, pre svega, zbog srpskih novinara ovde. Za nas je važno da otvorimo iskreni dijalog sa Hrvatskom i, bez obzira na mnoge od nas koji zbog svojih, možda i ličnih razloga, ne mogu uvek i potpuno blagonaklono da gledaju na takvo popravljanje odnosa, važno je da te odnose popravljamo", rekao je Vučić.

Poručio je da je važno da ih gradimo na drugačiji način i da otvorimo dijalog, kao i razgovore po svim bitnim pitanjima.

"I ljudi iz Srbije koji u tome budu učestvovali sa svojim hrvatskim kolegama u potpunosti će imati i imaju podršku", poručio je Vučić.

"Srbija, za razliku od njih, poštuje Povelju UN i ima i baštini stvarne principe i vrednosti za razliku od mnogih", poručio je predsednik Vučić, koji učestvuje danas na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa.

Reč je o trećem samitu u tom formatu, a kako je najavljeno glavni cilj dubrovačkog sastanka je da se iskaže solidarnost i podrška zemalja Jugoistočne Evrope Ukrajini.

Suorganizator samita zajedno s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()