Vučić posle sastanka u Briselu: Jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu od pre 10 godina

Nastaviće se dijalog, ali biće mnogo teže, ili će se prihvatiti dogovoreno 2013. i 2015, ili je kraj svega, istakao je predsednik Srbije, uz ocenu da je postignuti dogovor o nestalim osobama važan

Autor: Web UNA Srbija
02.05.2023. 21:21
  • Podeli:
Sastanak u Briselu_Dijalog Beograd Priština_Vučić_Kurti_Borelj_lajček_Foto Reuters-64516b53eef82.webp Foto: Reuters

U Briselu je sinoć, oko 21 sat, završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, tokom koje je usvojena Deklaracija o nestalim osobama i predstavljen nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

"Jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu od pre 10 godina. Danas smo prvi put došli do zida, što i bilo je jasno od trenutka kada je predstavljan nacrt upravljačkog tima. Način na koji su pokušavali da unize žene koje su to činile, do njihove reakcije posle toga: da je to za njih neprihvatljivo, da nije u skladu sa njihovim ustavom, da ne žele novu Republiku Srpsku... iako se u svim članovima (dokumenta) jasno poziva na prethodno dogovorene članove iz 2013. i 2015. Nema nijedne tačke koja se ne odnosi na nešto što nije već dogovoreno ili potpisano", izjavio je nakon sastanka predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sastanak Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtja počeo je nešto posle 18 časova, uz prisustvo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Vučić kaže da u ovom trenutku ne vidi rešenje kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da takvo rešenje tokom sastanka nije bilo na stolu.

"Ne vidim rešenje u ovom trenutku, da ga je video bilo ko od nas četvorice za stolom koji smo ostali, onda bismo ostali neko vreme pa bismo pokušali večeras to da rešimo. A pošto ga niko nije video večeras, onda smo se raziši u nadi da možemo da pronađemo neke odgvore u danima koji su pred nama."

'Prihvatio sam predlog EU, Priština nije'

EU je večeras, kako je rekao, dala "neki predlog za rešavanje situacije na severu KiM", za koji kaže da ga je prihvatio, a da Priština nije. Kako je pojasnio, predlog se odnosi na situaciju posle nedavnih izbora na severu KiM.

"Jedva smo došli do treće tačke. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sa svojim, Priština je i to odbila. Nadam se da će do naredne runde, 18, 19, 20. biti nekih drugih reakcija, inače smo u protivnom u ćorsokaku", rekao je Vučić, dodajući da se nada da će razgovori biti nastavljeni i rešenje u budućnosti moći da bude pronađeno.

Sada, kako je rekao, neće da govori o predlogu rešenja, ako o njemu neće da govori EU, ali možda, "o tome bude reči za dva, tri dana, u četvrtak".

"Čućete bezbroj izgovora, ali suština je ovo: EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam prihvatio taj predlog, ali Priština je i to odbila", rekao je Vučić.

"Mi smo večeras razgovarali o nečemu gde i jedni i drugi moramo da napravimo kompromise kako bi do dogovora došlo. Isa Mustafa i ja smo 2015. godine potpisali principe. Oni se sad odriču svih principa i kažu da ne može ni jedan, zato što im je tako rekao Ustavni sud. Ali nema problema. Ako ćete tako da se igrate, onda nema potrebe ili nema smisla da na ozbiljan način prihvatamo argumentaciju, tako da je to besmislen pristup. Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega", istakao je Vučić.

"Ne vidim rešenje u ovom trenutku. Pošto ga niko od nas četvorice za stolom nije video, razišli smo se. Upozoravao sam na ovo od samog početka i znao sam da to ide u tom smeru. Nastaviće se dijalog, ali će biti mnogo teže. To donosi nespokoj, tome se raduju i ekstremni Albanci i ekstremni Srbi", rekao je predsednik Srbije.

'Dogovor o nestalim osobama je važan'

Beograd je, kako kaže, prihvatio mnogo stvari na putu za postizanje kompromisnog rešenja sa Prištinom, kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana.

"Srbija je već prihvatila mnogo stvari na putu napred, ka kompromisnom rešenju sa kosovskim Albancima. Činjenica je da smo rasformirali naše tužilaštvo i pravosudni sistem na severu i da smo prihvatili participaciju regionalne policije. I to nije bilo dovoljno kako bi smo samo dobili ZSO. Šta još očekujete da uradimo? Posle 10 godina", rekao je Vučić nakon sastanka.

Na komentar novinara da Kurti očekuje da Beograd prihvati nezavisnost tzv. Kosova, Vučić je ironično odgovorio da je on pre 25 godina očekivao da sretne američku glumicu Demi Mur, ali da se to nije desilo.

"Kada govorimo o stvarima koje su ozbiljne i koje zahtevaju odgovorni pristup, moramo da sprovedemo nešto što smo već potpisali i to dva puta. Ako to ne može da postane stvarnost – onda ne znam", ocenio je Vučić.

Na kraju obraćanja novinarima, predsednik se osvrnuo u na dogovor koji je postignut, odnosno na Deklaraciju o nestalim osobama.

"Postigli smo dogovor o nestalim osobama, koji je važan jer postoji 1.621 nestala osoba. I mislim da je to dobar pristup, koji je dobar za obe strane, kako bi svi saznali šta se desilo sa njihovim bližnjima. I to je važno zbog pomirenja", naveo je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()