Vučić: Priština sada mora da formira ZSO, EP skriva da traži da priznamo Kosovo

'U dogovoru sa Prištinom predviđeno je ispunjavanje pretodnih dogovora, za povratak Srba u institucije ispunjen je prvi uslov, ostao je sada drugi – formiranje ZSO'

Autor: Web UNA Srbija
24.11.2022. 11:53
  • Podeli:

Priština je pre dva dana na stolu imala "bolji dil" od onog koji je postignut po pitanju tablica na KiM, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavanje pretodnih dogovora.

Za povratak Srba u institucije ispunjen je prvi uslov, nema naplate novčanih kazni, otimanja automobila... Ostao je sada drugi – formiranje Zajednice srpskih opština, istakao je on.

"Kada se formira zajednica srpskih opština onda idemo u nešto drugo", rekao je on.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara Fedaralne televizije kako će Srbi na KiM moći da registruju nova vozila, rekao da ga čudi kako nije pitao šta je bilo sa Kurtijevom policijom koja je počela da naplaćuje novčane kazne pa se povukla.

"Oni su pre dva dana imali po meni bolji dil nego što su ga dobili juče. Zašto su to sebi uradili, ne znam, ne razumem ih, pogrešna procena i taktika, ali to je njihova stvar. Za nas je važno da u kominikeu nedvosmisleno stoji neophodnost ispunjavanja i implementacija prehtodnih dogovora, što je od ključnog značaja", istakao je Vučić.

Naglasio je da je upravo na tome najviše insistirao, jer nema prelaska preko toga.

"Jer to će biti glavna zamka na čemu će oni da insistiraju, zato sam ja insistirao na toj rečenici – da postoji u toj izjavi, a to je poštovanje svih prethodno postignutih dogovora. To je za nas najvažnije", dodao je Vučić.

Rekao je da je najvažnije da naš narod neće biti matlatretiran i da će talbice KM ostati i opstati.

'Suština je u tome što je ostalo sakriveno'

U preporukama Evropskog parlamenta, pored sankcija Rusiji, spominje se i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, što je sakriveno od javnosti, rekao je Vučić, poručujući da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo, da nismo zainteresovani za priznanje Kosova, i da sami donosimo odluke, u sopstvenom interesu.

Na pitanje ima li rezolucija EP, prema kojoj se napredak Srbije u EU i pristup fondovima, uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji, političku snagu ili posledice, Vučić je rekao da, pre svega, nije reč o rezoluciji, već o preporukama, ali da je suština u tome što je ostalo sakriveno da se u njima spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

"Nisu u pitanju samo sankcije. Znam da postoji deo javnosti koji bi da disciplinuje i predsednika i vladu, da nam objasne kako moramo pod hitno da uvedemo sankcije, jer je to u najboljem interesu zemlje, dok je sve ostalo loša politika za Srbiju, zbog koje ćemo da ostanemo bez EU puta. Ali, preskočili su da pročitaju deo koji govori da moramo da priznamo nezavisno Kosovo. Pitam sve te ljude, koji hoće da nam govore o nečijoj dobronamernosti, što su to sakirlli", rekao je Vučić.

Zašto ne obavestimo građane šta stvarno traže od nas, a teže je od sankcija Rusiji, o kojima, kaže, sluša više od 270 dana.

"Jedan deo političke i medijske javnosti krije to od ljudi, jer bi onda bilo jasno šta takvi poslanici stvarno žele Srbiji, i bolje bi se razumela pozicija Srbije i državnog rukovodstva. Zato je potrebno da se krije", konstatovao je Vučić.

'I da uvedemo sankcije Rusiji, potapšaće nas po ramenu'

Vučić kaže da je ponosan na to što je predsednik Azerbejdžana juče rekao - da je on napravio da Srbija bude prepoznatljiva po tome što je slobodarska, samostalna i nezavisna, i da se samostalnost zemlje ne ogleda u himni, zastavi i grbu, što ima svaka država, već u načinu donošenja odluka, ponašanju u međunarodnoj areni.

"Ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavisnost Kosova, da je to najvažnija preporuka, onda se potvrđuju moje reči da, sve i da uvedemo sankcije Rusiji, potapšaće nas po ramenu, ali će onda stići nova rezolucija sa neophodnim priznanjem Kosova", rekao je Vučić.

Dovoljno je, kaže, iskusan da to zna, dodajući da je i sinoć skoro do ponoći bio 50 puta na vezi sa Briselom, i reagovao na svaku reč i slovo.

"Nisam se naročito uzbudio i uznemirio zbog preporuka EP. Dokon pop i jariće krsti. Izgleda da im sve ide kao po loju, pa su zabrinuti za naše odluke. Hvala im za brigu, nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom", poručio je Vučić.

A, što se tiče sankcija Rusiji, naveo je da Srbija ume sama da donosi odluke i razume potrebe svoje zemlje i građana, dodajući da čestita Evropi, jer su, "usrećili" svoje zemlje i narode sankcijama Moskvi.

"Mi ćemo da nastavimo da slušamo sve što govore, da pokazujemo poštovanje, a odluke ćemo da donosimo u interesu našeg naroda i države", zaključio je Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()