Vučić prvi put sa Zelenskim: Pružio sam ruku čoveku koji ne priznaje nezavisnost Kosova

'To je bio veoma kratak sastanak. Rekli smo jedan drugom da podržavamo teritorijni poredak naših zemalja i ne bih mogao da kažem ništa više od toga'

01.06.2023. 16:44
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Volodimir Zelenski_Kišinjev_Foto Reuters-6478ad41e4727.webp Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas se, na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, prvi put susreo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. On je rekao da su njih dvojica razgovarali o teritojalnom integritetu Ukrajine i Srbije.

"To je bio veoma kratak sastanak. Rekli smo jedan drugom da podržavamo teritorijni poredak naših zemalja i ne bih mogao da kažem ništa više od toga", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li očekuje veće pritiske povodom KiM na Srbiju, Vučić je odgovorio da to nije pitanje pritisaka već rešenja.

"U našoj zemlji su neki već skočili zbog tog susreta. Sreo sam se sa čovekom koji ne priznaje nezavisnost Kosova. Šta hoćete od mene svi u Srbiji, a šta hoće svi drugi. Ne možete da vodite svoju samostalnu politiku zato što svi imaju ideje kako bi Srbija trebalo da se ponaša i svi bi da se ponaša ekstremistički, a ne u skladu sa svojim interesima", rekao je Vučić.

On je dodao je da će, ako treba, ostati jedini koji će da brani interese Srbije pred strancima i reći ću im šta nećemo uraditi, a u zemlji šta je normalno da uradimo.

'Srbija je samostalna zemlja koja donosi svoje odluke'

Odgovarajući na pitanje novinara o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je izjavio da odluku o tome da li će sankcije biti uvedene donose građani Srbije preko svog rukovodstva.

"Mi smo svoju odluku doneli u martu 2022. godine i dali svoju poziciju. Nikada ne možete jednim razgovorom da menjate bilo čiju poziciju", poručio je Vučić, istakavši da će nastaviti da vodi politiku u interesu svoje zemlje.

"Zašto bih se nekome pravdao? Zbog toga što vodimo svoju politiku, u interesu svoje zemlje?", upitao je predsednik Srbije, istakavši da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova i da poštuje teritorijalni integritet Srbije, "baš kao što i Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine".

"Da mi kažete da ne smem da pružim ruku čoveku koji ne priznaje nezavisnost Kosova, zato što vam se više sviđa neka druga zemlja, u tome da učestvujem neću", poručio je Vučić.

U odgovoru na novinarsko pitanje, predsednik Srbije je odgovorio da ne zna kada će se sresti sa Aljbinom Kurtijem, ali da očekuje da uskoro vidi poljskog predsednika Mateuša Moravjeckog u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()