Vučić: Prvo ZSO, pa razgovori u Briselu o svemu ostalom

'Na podržavaocima kosovske nezavisnosti je da reaguju na navode Aljbina Kurtija da nije prihvatio nijedan od sporazuma postignutih u Briselu'

Autor: Web UNA Srbija
09.02.2023. 14:31
  • Podeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug_Zoran Žestić-63e4f4a2b6f60.webp Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da može jedino turistički da ide u Brisel, sve dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština. Na pitanje novinara da prokomentariše najavu Žozepa Borelja da će pozvati njega i Kurtija u Brisel kako bi, kako je rekao, izgurali "plan", Vučić je rekao:

"Video sam izjavu, mogu da guraju šta hoće, ali moraju da kažu šta je smisao toga, nikada nisam izbegao razgovor ni o čemu, ni po kojem pitanju – pre toga ZSO. Ako mislite da me zovete u Brisel i da me nagovorite da kažem ZSO istovremeno sa ne znam čim ili posle ne znam čega – nemojte da me zovete. Zovite me da dođem turistički, a nisam zainteresovan, bio sam u Briselu 200 puta. Ako me zovete, obavestite me da su isporučili ZSO, kada to isporuče dolazim da razgovaram o svemu drugom", poručio je Vučić.

Napomenuo je da će doći i turistički ako hoće, kako Srbija ne bi bila kriva za nešto. Ali, očekujte od mene da prihvatim promenu pristupa koja je već dogvorena, istakao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je Aljbin Kurti  izbrojao da u Srbiji postoje 11 predsednika opština koji nisu srpske nacionalnosti, a da Srbija njima ne daje nacionalne asocijacije, Vučić je rekao da je to "budalaština i bezobrazluk".

"Kurti bi hteo da poistoveti državno-popravni status Srbije i onoga što on naziva republika Kosovo, ali mi upravo imamo razgovor zato što to nije isto. Nema šta on da razgovara o centralnoj Srbiji, imamo jednu temu o kojoj razgovaramo i to je jedina tema na stolu. Ali, kada je neko mislio da ima pravo da bude bahat, jer ima velike i moćne zaštitnike... Ti besmisleni trikovi ni kod mene, ni kod bilo koga drugog ko se ozbiljno bavi svojim poslom, ne prolaze", poručio je Vučić.

'Na zapadnim prijateljima Prištine je da reaguju'

Vučić kaže da je na podržavaocima kosovske nezavisnosti da reaguju na navode Kurtija da nije prihvatio nijedan od sporazuma postignutih u Briselu.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše Kurtijeve objave, posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, da nije prihvatio nijedan od sporazuma postignutih u Briselu, kao i to da će se u Briselu tek razgovarati o sledećim koracima, koji sporazumi nisu više bitni" Vučić je rekao:

"Lepo što su sve rekli šta misle, hvala im na tome. Na njihovim podržavaocima i velikim zapadnim prijateljima je da na to reaguju", rekao je on.

Prethodno je i predsednik skupštine privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca izjavio da je formiranje Zajednice srpskih opština nemoguće. Vučić je, u Kuršumlijskoj banji, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne veruje u njihovo "prenemaganje u kojem oni tobož prihvataju planove u kojim bi mi trebalo da im pustimo da uđu u UN".

"A, onda će oni tobož da formiraju ZSO. Ne verujemo na reč posle 10 godina laži. To je očekivana izjava, očekivana reakcija i čestitam im na tome što su konačno bili iskreni. Znam da godinama nikada nisu planirali i ne planiraju da formiraju ZSO. A sada da vidimo šta će da rade Amerikanci, Evropljani i svi ostali", rekao je predsednik Srbije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()